dimarts, 30 de desembre de 2014

Grècia: El conillet d'índies del fracàs europeu

Aquests dies Grècia està en boca de tothom. Finalment, el país s'ha vist abocat a unes eleccions anticipades després de no aconseguir aprovar l'actual govern al Parlament. Ara, la nova esquerra de Syriza es postula com a guanyadora dels comicis en aquest petit país del sud d'Europa. I es què Grècia ha esdevingut el conillet d'índies de la Unió Europea per a les seves polítiques d'austeritat, que ha portat al país a una situació completament insostenible. Grècia, el bressol de la democràcia és ara la primera i la més afectada víctima de les dràstiques polítiques antisocials d'Angela Merkel, la reina i senyora d'Europa.

Fem un repàs de la situació. La greu crisi de Grècia esclatà al 2011, quan el govern anuncià que no podia pagar el deute. Llavors, Angela Merkel agafà la paella pel mànec i va imposar un seguit de mesures anticrisi. Doncs bé, aquestes mesures han fet que Grècia perdi el 60% del seu poder adquisitiu, es tanquin els mitjans públics, es desmantelli la sanitat i es deixi l'educació en un estat deplorable. I, a més, incrementar la llista de persones a l'atur. Després de moltes vagues generals, baixades de la borsa d'Atenes i un augment considerable de l'extrema dreta, sembla que a Grècia el sol comença a treure una mica el nas. Comença una recuperació de forma molt feble, però ahir l'FMI va anunciar que retirava el paquet d'ajudes a Grècia fins que no es constitueixi el nou govern.

El partit guanyador, l'esquerra de Syriza, porta al seu programa no pagar el deute i entregar el poder als grecs i a les gregues. Vaja, com Podemos a Espanya, el Front de Gauche a França i la CUP a Catalunya. Però les polítiques d'austeritat no només han afectat a Grècia, també a Espanya, Itàlia, Portugal o Xipre. De moment l'economía europea segueix estancada i sense previsions de créixer. Arribarem aquí fins a l'extrem de Grècia?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada