divendres, 5 de desembre de 2014

L'independentisme: cosa de Pujol, l'escola i TVC?

Aquest és un article que fa molt de temps que volia escriure. D'ençà finals del 2012, moment en què esclata el denominat ''procés sobiranista'', intel·lectuals, tertulians i partits polítics es van posar a buscar responsables, i van decidir que els culpables de l'esclat del procés serien els ''30 anys de govern nacionalista que hi ha hagut a Catalunya''. Asseguren què, per culpa de l'escola catalana, iniciada a principis dels 80, els nens d'aquella època, ara adults, i també actualment, se'ls ensenya que ''Espanya ens roba'' i ''és la culpable de crear l'odi entre la canalla''.

Però no només és l'escola, sembla ser que la TVC, la televisió pública catalana, ha ajudat també a ''fomentar l'odi contra Espanya amb coses com 'el mapa del temps', on hi apareixen els Països Catalans''. I clar, aquestes iniciatives tenen un responsable, l'ex-molt honorable senyor Pujol, al què culpen d'haver creat un marc nacionalista i tòxic a Catalunya per culpa del seu govern. I l'últim a rebre és Artur Mas, ''líder independentista català. Doncs bé, un incís, el què ara és líder de l'independentisme català pactava amb el PP.

Ells es pensen que el sentiment independentista català és culpa d'aquests factors, i què no té precedents a Catalunya. Segur? Perquè van ben errats. Els primers símptomes del sobiranisme català es remunten a principis del segle XX, inspirat pel nacionalisme irlandès. L'any 1918 van aparèixer les primeres formacions independentistes: La Unió Catalanista i Estat Català, dirigit per Francesc Macià. Aquests últims comptaran amb una branca militar, Bandera Negra. Anys després arribà la dictadura de Primo de Rivera, fet que provocà una gran repressió pels catalanistes. L'any 1926, a Prats de Molló, Macià ja va encapçalar un intent fallit d'impulsar una isurrecció independentista. Un dels moments més importants va ser la dècada dels anys 30, amb ERC a la Generalitat. Aquella dècada, Macià proclamà la República Catalana. Va ser substituït per Lluís Companys, després de morir el nadal de 1933. Ell proclamà la república federal espanyola.

Finalment, el 18 de juny de 1936, esclata la guerra civil espanyola. 3 anys després, el bàndol de Franco guanyà i comença un règim dictatorial, que va durar fins al 1975. L'any 1940, Companys fou executat per les tropes franquistes. Després d'anys de repressió, s'acaba el règim, i durant la transició surten associacions ciutadanes reclamant el dret a l'autodeterminació, com és l'Assemblea de Catalunya. L'any 1980 neix ''Terra Lliure'', un grup terrorista d'esquerres que reivindicava la independència de Catalunya. Es va dissoldre l'any 1994.

Durant tot aquest temps, el moviment independentista ha seguit allà, però adormit, fins al 2010, amb la sentència del TC sobre l'Estatut. El 2012, amb la manifestació de Barcelona, va néixer l'actual procés, amb una àmplia victòria a les eleccions anticipades d'aquell any. La Via Catalana 2013, la Via Catalana 2014 i el 9-N són les jornades més transcendentals dels últims temps de la història de Catalunya.

Com queda demostrat, l'independentisme català no és una flor d'estiu, però esperem que, dintre de poc, els independentistes puguem deixar de ser-ho per només ser catalans. A més, que quedi clar què no hi ha hagut governs més autonomistes que els de Pujol i el primer de Mas.

I si hi ha alguna cosa què no uns ''quadra'', aquí us deixo el documental ''L'estelada, un símbol provisional'', emès a TV3 dintre del veterà ''30 minuts'' el setembre de 2013.

          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada