dimarts, 27 de gener de 2015

Siryza s'imposa a Grècia. Canvis al sud d'Europa?

Diumenge passat alguna cosa va començar a canviar al sud d'Europa. Siryza, el partit d'extrema esquerra liderat per Alexis Tsipras, va imposar-se a les eleccions gregues, aconseguint 149 escons i quedant-se a dos de la majoria absoluta. Aquests resultats es deuen, sobretot, al descontentament de milers de grecs sobre les polítiques d'austeritat aplicades pel govern grec i imposades per la troica. Siryza és una aposta trencadora, ja que aposta per seguir a Europa i a l'euro negant-se a pagar el rescat. El projecte de la Unió Europea sembla fer aigües per totes bandes. Per una banda, al sud, les esquerres de Siryza i Podemos avancen amb passos de gegant, mentre al nord, l'extrema dreta s'avança sense pietat als partits tradicionals.

L'experiment de les polítiques d'austeritat a Grècia, com ja he escrit aquí, han resultat una desgràcia per al país. La gent ha perdut el 60% del seu poder adquisitiu, els serveis públics estan col·lapsats i l'administració és un desastre. Tsipras, que per formar govern ha hagut de pactar amb un partit de dretes i antieuropeu, s'enfronta ara a un escenari realment difícil, ja els països que van aportar diners al seu rescat, entre ells Espanya, han anunciat que no perdonaran el deute a Grècia.

Són molts els que han classificat aquestes eleccions gregues com a ''primera volta de les espanyoles'', on Podemos i Pablo Iglesias avancen a passos de gegant. Mentre les esquerres radicals s'imposen al sud, al nord la cosa és ben diferent, i els partits homòfobs també tenen opcions de trencar els esquemes. El cas més clar és el de França, on el Front Nacional de Marine Le Pen ha guanyat les passades eleccions europees i té grans possibilitats d'arribar a l'Elisy. Esperarem amb intriga el final d'aquest nou capítol de la història d'Europa, i com se les empesca Siryza per complir al peu de la lletra el seu programa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada