dimarts, 31 de març de 2015

El conflicte inacabable

Ja està. Des d'aquest matí els ciutadans de Balears ja no poden seguir (per TV) les emissions del 3/24 i el Super3/33 per ''raons tècniques''. Mentida. Són motius polítics, perquè espai hi ha de sobres. Durant les últimes hores han agafat relleu les declaracions del Círculo Balear, uns senyors que demanen ''la libre elección de lengua'' però volen prohibir TV3 del tot a les illes. Els mateixos que demanen que s'apliqui el decret del TIL i que els pares puguin decidir en quina llengua estudien els seus fills demanen que reduir l'oferta de televisió en català a Balears. Contradictori però cert.

Bé, però, què argumenten aquests senyors per tallar la recepció de TV3 a les Illes? Doncs, igual que al País Valencià, les audiències. El seu argument estrella és: ''Si desapareix TV3 no suposarà cap trauma, ja que TV3CAT té un 0,9%, el Super3/33 un 0,2% i el 3/24 un 0,1%''. Aquestes audiències són molt modestes, és veritat, però la missió de TV3 a Balears és la de fer arribar una programació en català de qualitat, no la de lluitar per les audiències amb les grans cadenes privades, cosa que sí que fa al Principat. TV3 va arribar a Balears l'any 1985 i, durant 20 anys, va ser l'única cadena en català que es podia sintonitzar a l'arxipèlag. No han pensat el què suposarà per a molts vailets deixar de veure els dibuixos en català? Això és tenir molt poca consideració. Ah! I parlant d'audiències, IB3 tampoc llueix gaire. La cadena balear acumula una audiència mitjana de 5,1%.

Un altre argument és l'ús partidista. Asseguren que la televisió catalana està al servei de CIU i ERC. Perdó? Senyors del Círculo, vostès no miren TV3. A la CCMA si s'ha de criticar al govern se'l critica. Si s'ha de parlar de les seves misèries es fa, cosa que no passa a IB3, per exemple. I, per acabar-ho d'adobar, ho complementen amb el mapa dels Països Catalans d'''El Temps''. Com deia abans, la intenció de TV3 no era la de ser una televisió regional, sinó obrir-se a la resta de territoris i oferir un servei de televisió en català a aquells territoris de parla catalana sense televisió pròpia.

Però l'argument del mapa ja és vell i antic. Per cert, a Euskadi van aconseguir canviar-lo, però aquí no. Ara a Balears perden més canals en català, després de la TV3 convencional i la Televisió de Mallorca. La creuada del PP contra els mitjans públics catalans segueix avançant sense fre. Per què no es suprimeixen aquells canals de tarot i telebotiga, que sí tenen audiències irrisòries? Almenys el Super3/33 i el 3/24 ofereixen un servei públic que IB3 no ofereix. I tot això per un mapa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada