dilluns, 23 de març de 2015

L'allargada ombra del bipartidisme

Tothom deia que les eleccions andaluses suposarien l'inici de la fi del bipartidisme, que la gent està farta de la corrupció i la forma de governar de socialistes i populars i seria l'esclat dels partits revolucionaris. Doncs bé, aquest esclat s'ha quedat en no més que una llufa. El bipartidisme continua. Tot i els múltiples casos de corrupció que esquitxen al PSOE-A ha guanyat les eleccions, i amb els mateixos escons que fa 3 anys. Per contra, PP i IU s'han fotut la gran patacada. Els populars han perdut 17 escons, passant dels 50 que tenien a 33, i els eco-socialistes passen de 12 a 5 escons. Podemos entra al Parlament Andalús amb 15 escons i Ciutadans amb 9.

L'única conclusió que puc treure d'aquests resultats és la següent: decepció profunda. És cert que els dos grans partits han patit un fort desgast i els nous partits han entrat amb força, però els socialistes han repetit resultats, quan haurien d'haver-se fotut l'hòstia del segle. La gent no està preparada per al canvi polític. Dir davant de càmera, de micròfon o en una enquesta que has votat a Podemos o Ciutadans és molt maco i quedes molt bé, però, com el vot és secret, ens poden estar enganyant, que és el que ha passat. Dir que estàs en contra de la corrupció del PP i del PSOE és molt maco, però és incomprensible que la gent els torni a votar, que és el que ha passat.

És evident que encara queden molts comicis i que els resultats a Andalusia no es poden extrapolar a la resta d'Espanya, però la primera impressió és molt negativa. Esperarem al maig i a finals d'any, però per molt que la gent ho digui vegada rera vegada, el bipartidisme no s'ha acabat. És més, si les coses segueixen així, la seva ombra serà llarga i, qui sap, potser eterna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada