dimecres, 11 de març de 2015

Què està passant a EITB?

Son temps difícils per a les televisions autonòmiques, i per a les públiques en general. A totes elles hi han crítiques de manipulació i de manca de pluralitat política. Avui he volgut fixar-m'hi a una televisió semblant a Televisió de Catalunya: Euskal Telebista, la televisió pública d'Euskadi. ETB agonitza de forma lenta. Va ser la primera cadena autonòmica en posar-se en marxa, el 31 de desembre de 1982, trencant així el monopoli que tenia TVE. Aquell dia van començar les emissions d'ETB1, l'únic canal del món amb una programació generalista 100% en èuscar. Va ser un moment de glòria, ja que, a més de haver-hi un tercer canal, parlava en la llengua pròpia dels bascos, cosa que després va passar amb els catalans, gallecs i valencians.

La programació d'ETB1 es basava en emetre programes culturals, esportius, infantils i informatius. Ara bé, l'any 1986, amb només 4 anys de vida, aquesta cadena va cometre un error que la va marcar de per vida: llançar un canal en castellà. No sé com als responsables de l'empresa en aquell moment no van passar vergonya passant-se una de les principals raons d'existència, la de potenciar la llengua i la cultura basca. Al llarg dels anys, ETB2 ha proporcionat a l'empresa grans índex d'audiència, cosa que va fer que la direcció decidís invertir més al canal en castellà i anar descuidant l'èuscar.

Així han anat passant els anys, i ETB ha anat tirant, amb més o menys audiència, però aguantant a una audiència força difícil d'aconseguir, ja que als bascos els hi encanta el safareig, i programes com ''Sálvame'' ho arrosseguen tot. De fet, Telecinco és la cadena més vista a Euskadi. Ara, però, la situació de l'EITB és dramàtica. Conflicte laboral, audiències a la baixa i una directora que només compta amb el suport del partit de govern. A Euskal Irrati ha començat un procés d'ERO, cosa que va fer que els treballadors fessin una vaga durant una setmana, cosa inèdita a la ràdio pública basca. A la televisió, el conjunt dels 4 canals de l'ens (ETB1, ETB2, ETB3 i ETB4) no arriba al 12% de l'audiència d'Euskadi. Ni els ''Teleberris'' són referència. S'ha de tornar a creure en la televisió de qualitat. S'ha de potenciar ETB1 com a canal de referència entre els ''euskaldunes'', perquè és molt trist que aquesta cadena no agradi ni al públic a qui va destinada, i reforçar ETB2 amb programes de més qualitat. Pel que fa al canal infantil, ETB3, ha de seguir apostant pels dibuixos i sèries en èuscar.

A la dramàtica situació laboral i d'audiències cal sumar-hi l'equip directiu. La directora general d'EITB, Maite Iturbe, té a tots els partits del Parlament basc en contra seu, excepte el PNB. Fins i tot el PSE, que va votar a favor d'aquesta senyora com a directora. Ara bé, reitero que el principal problema d'EITB va ser abandonar la seva principal funció, la de potenciar l'èuscar. Això va suposar un punt de no retorn. Espero que a TV3 mai es plantegi aquesta qüestió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada