dilluns, 6 d’abril de 2015

Els Mossos, cos de seguretat o repressió?

Aquesta pregunta em balla pel cap des de ja fa temps, però és ara quan decideixo fer aquest article sobre la policia catalana. Una policia no massa ortodoxa pel que sembla. Ahir era diumenge, i estava mirant el partit del Barça. Estava avorrit, i vaig decidir agafar el mòbil i buscar fotografies de gent que conec. Vaig decidir buscar-ne d'un tal Bertran Cazorla, periodista i politòleg. Quan va sortir el seu nom va sortit acompanyat de la paraula ''mossos''. Vaig donar-li i surt la notícia: ''Imputats tres mossos pel cas del periodista Bertran Cazorla'' (Novembre del 2013).

Vaig començar a llegir i vaig quedar garratibat. Uns mossos de Ciutat Vella, el mateix districte on varen passar els fets de ''Ciutat Morta'', l'havien apallissat dintre de la comissaria del districte després de presenciar uns Mossos que practicaven una detenció il·legal. Les dues versions són oposades, com és lògic, però el més greu es que els Mossos poden dur a terme aquest tipus de pràctiques IL·LEGALS amb total impunitat. És molt trist, però la imatge que tenim els catalans de la nostra policia és la d'un cos violent i desmesurat. Desconec per complet quin bestiar es mou per les comissaries catalanes, però imagino que, alguns, molt pacífics no deuen ser.

I no és només aquest cas. Són les manifestacions on sempre es veuen imatges dels Mossos repartint a tort i a dret amb la porra. Són les imatges que surten a ''Ciutat Morta''. Són els desnonaments...
Per a què serveixen els Mossos? Per vetllar per la nostra seguretat o per amenaçar-nos? Per a protegir-nos o per a reprimir-nos? Preguntes a les que, i és molt trist dir-ho, no trobo resposta. La policia no és massa amiga del poble, això aquí i a la Xina popular, però una cosa és una cosa i un altre és que els Mossos semblin la Guàrdia Civil dels anys 50, en plena dictadura franquista.

Penso que, si volem acabar sent un estat els Mossos són necessaris, com la CCMA i l'Institut Català de la Salut, perquè necessitem un cos de policia preparat per a garantir la nostra seguretat, sempre de caràcter civil. Ara bé, si en una Catalunya independent els Mossos seguiran treballant amb la mateixa agressivitat i impunitat ja podem desmantellar-los i instal·lar-nos en una anarquia on tothom faci el que li doni la gana i més. Volem cossos de seguretat, no de repressió.

Un periodista acusat d'atemptat contra l'autoritat denuncia els Mossos per maltractaments
Cazorla acusa els Mossos d'inventar-se l'agressió per encobrir una actuació "desproporcionada, il·legal i indigna"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada