dimecres, 29 d’abril de 2015

Tot val a la política?

No fa massa coneixíem, de la mà del digital ''El Singular'', que el PSC i el PP presentaven el que s'anomena ''llistes fantasma'', és a dir, llistes electorals per a les municipal a pobles on els candidats socialistes i/o populars que s'hi presenten no viuen al poble en qüestió, i fins i tot n'hi han que ni tant sols viuen a Catalunya. Per exemple, si vostè és veí d'Estamariu (Alt Urgell) i vol votar al PSC es trobarà com a candidata a Elixabete Benito Arratibel, una noia de 23 anys, militat de les Joventuts Socialistes de Catalunya i resident a l'Hospitalet del Llobregat. El mateix passa a Gósol (Berguedà). Si vostè escull la llista popular en aquesta població s'hi trobarà que està encapçalada per Jorge Agustín Porqueras, resident a Fraga i que, per cert, va presentar-se a la mateixa població fa 4 anys. Va treure 4 vots.

Segons la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG) aquesta pràctica és completament legal. D'acord. Fins aquí bé però, és ètic? És correcte utilitzar aquesta pràctica tant vergonyosa per aconseguir un grapat de vots? És lícit aconseguir calés així, enganyant al ciutadà? Perquè cal recordar que aquests vots poden ajudar als partits a entrar als consells comarcals i que aquestes llistes, en poblacions de 100 i 250 habitants, poden suposar 250 euros pel partit. No es pot descriure de cap altre forma que de vergonya. Però que es pensen, que els ciutadans som una colla de beneïts aborregats que no ens n'adonem d'aquestes pràctiques dignes de ser portades davant la justícia? Espero que, després de l'esclat d'aquest escàndol, s'apliqui una reforma urgent a la LOREG. Aquestes pràctiques no poden seguir d'aquesta forma tant barroera, sobretot quan l'eslògan dels populars és ''els catalans som gent legal''.

A part del descrèdit en que han caigut el PSC i el PP (si no havien caigut abans), aquestes llistes demostren el desarrelament d'aquestes formacions al territori. La manca de presència de socialistes i populars a Catalunya demostra la poca capacitat d'aquestes formacions a la mal denominada zona de ''comarques''. El PSC ha passat a ser un partit pura i estrictament urbà, concentrat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i ciutats com Lleida i Tarragona. En el cas del PP, que ja fa anys que ho fa, és el primer pas cap a la consolidació d'un partit residual tant a l'àmbit parlamentari com municipal català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada