dijous, 7 de maig de 2015

A Catalunya, escola catalana i en català

A escasses hores per a l'arrencada de la campanya electoral de les municipals assistim a l'enèssim intent del govern espanyol de carregar-se una de les coses que millor ha funcionat a Catalunya els últims 35 anys: la immersió lingüística. És, en veritat, la última estocada abans d'acabar la legislatura. La legislatura en la que el ministeri d'educació s'havia proposat com a màxim objectiu ''españolizar a los alumnos catalanes''. Deia abans que és la última estocada d'aquesta legislatura, però no és més que una altre qualsevol. Una més que hem d'afegir al sac que, per cert, és a punt de rebentar després de tants anys atacant aquest model.

Els motius pels quals el govern espanyol, PP i Ciutadans (entre d'altres) volen carregar-se la immersió lingüística són purament partidistes i electoralistes, perquè si es basessin en motius tècnics no durien a terme aquesta campanya d'acarnissament. Per què hi han forces polítiques disposades a carregar-se un model educatiu d'èxit? Perquè, agradi o no, la immersió lingüística és un èxit pels quatre costats. L'escola catalana és una escola integradora, mai excloent, que ha fet que molts nens coneguin i millorin la llengua del país a on es troven; el català. Quin model educatiu a l'estat permet als escolars que, quan acabin l'ensenyança obligatòria, parlin 3 llengües (4 en el cas de la Val d'Aran)?

El més sorprenent d'aquesta història és que els impulsors de l'escola en català varen ser pares castellanoparlants que volien que els seus fills parlessin el català, cosa que tothom passa per sobre. Han passat 35 anys de les primeres eleccions democràtiques al Parlament i 40 de la mort de Franco i, en alguns aspectes, estem pitjor que en els temps més foscos de la dictadura. Ha costat molt aconseguir recuperar el català a l'escola, i el balanç d'aquest és molt positiu. No acatarem cap decisió d'eliminar el català dels col·legis catalans. O és que volen que tornem a cantar el ''cara al sol'' al pati?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada