dijous, 21 de maig de 2015

La mort de l'audiovisual (privat) en català

Aquesta setmana s'ha confirmat: Mediaset España compra el 40% de 8TV. I va de debò, perquè el CAC ja ha autoritzat l'entrada del grup de comunicació privat de referència a Espanya a la televisió privada de Catalunya, una televisió que, per cert, no ha desenvolupat i no s'ha llençat a la piscina per provar nous continguts i ser una televisió privada de veritat. És molt curiós que sigui Mediaset qui vulgui potenciar aquest canal i desenvolupar-lo, quan Catalunya i Mediaset no són massa amics, diguem-ne.

Aquest procés de compra comença en el punt des de que la CCMA va decidir fer-se enrere a l'hora de donar la publicitat de TV3 al Grup Godó, cosa que hagués sigut un tret al peu. ''El Conde'' buscava inversors d'allà on fos possible, perquè 8TV és una ruïna. El primer canal de televisió privat de Catalunya és un autèntic forat negre. No aconsegueix atraure els anunciants (per això volien externalitzar la publicitat de Televisió de Catalunya), té una audiència irrisòria i acumula un deute que li serà difícil pagar al grup al que pertany, tot i les subvencions rebudes del govern per ''emetre en català''.

Però es que 8TV tampoc treballa per a la normalització lingüística. Fa 3 anys va sortir una dada que deia que el 62% de la programació de 8TV era en castellà. La cosa no sembli que hagi millorat gaire. I ara, per acabar-ho d'adobar, hi fot les mans Mediaset, un grup que ha signat un manifest a favor de la llengua comuna, és a dir, el castellà, i que no fa masses anys preguntava als seus espectadors: ''Què preferiu: un fill negre, homosexual o català?''. Penso que no és massa bon reclam per aixecar una televisió catalana que va dirigida al públic català. Veurem si el català es converteix per fi en la llengua de referència a 8TV o si, per contra, el castellà va augmentant en detriment de la llengua pròpia de Catalunya.

És la mort de l'audiovisual privat català. En veritat, era un sector moribund que ara acaben de rematar amb aquesta estocada. Preparem-nos per veure programes de qualitat com ''Salva'm'', ''Gran Germà'', ''Supervivents'', ''Homes, dones o viceversa''  ... Potser algun dia els catalans ens independitzarem d'Espanya, però la seva merda televisiva seguirà tenint un racó als nostres televisions, encara que, espero, sigui de forma residual. Sempre la podrem desintonitzar. Ja la veia poc, però ara dic més fort i alt que mai: ADÉU 8TV!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada