dilluns, 18 de maig de 2015

Polititzant la cultura

Sembla ser que a les campanyes electorals els partits poden treure's un seguit d'asos de la màniga per aconseguir un maleït grapat de vots. Aquest cop li ha tocat a la cultura popular. Concretament, als castells. És el cas de la Jove de Tarragona, que ha demanat a Ciutadans que retiri les seves imatges d'un vídeo de campanya, o els castellers de la Sagrada Família, que apareixen un vídeo de Barcelona en Comú amb la seva cap de llista, Ada Colau, cantant una rumba, popular ja la xarxa. Doncs bé, aquestes colles no són les úniques afectades. També han sigut víctimes de la utilització partidista els Castellers del Prat de Llobregat, en aquest cas per part de PxC.

La formació xenòfoba va publicar al seu Facebook que havien mantingut una reunió amb alguns membres de la colla assegurant que ''la nostra cultura i tradicions seran l'eix de la política i no una mera burocràcia''. Fa gràcia llegir això des de PxC perquè, cal recordar, que el seu fundador havia militat a Fuerza Nueva i havia sigut la mà dreta de Blas Piñar, partit i persona que van fer molta feina per acabar amb la nostra cultura. Però per què ho fa això PxC? Per aconseguir esgarrapar algun vot catalanista i xenòfob a la zona del nucli antic? Doncs ho tenen difícil. A la ''zona alta'' del Prat voten CIU. Doncs bé, després de que la colla ho hagués desmentit i haver quedat en evidència davant de tothom no se'ls hi va ocórrer cap altre cosa que publicar al seu Facebook una imatge d'un 4 de 9 amb folre dels Capgrossos de Mataró. La seva forma de fer les coses.

En aquest aspecte hem de ser contundents. La cultura no ha de ser una corretja política, sinó una cosa que fas perquè t'agrada, perquè hi estàs a gust. Siguis català, francès, argentí, sirià, etc... Els castellers hem de fer pinya per arribar el més amunt possible i és igual el que pensi el del teu costat, d'on sigui, de quin equip de futbol sigui. És igual. Totes les persones d'una colla castellera comparteixen el mateix objectiu. És el mateix que les sardanes. És un ball de germanor, no de divisió. Els castells no s'han de vincular amb CAP formació política perquè l'objectiu no és dividir, sinó ajuntar-se plegats per arribar més amunt. Nosaltres tenim força, equilibri, valor i seny, coses que, per desgràcia, no tenen la majoria de polítics i de partits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada