dilluns, 4 de maig de 2015

Sense majoria sobiranista en un Parlament fragmentat

Diumenge ''La Vanguardia'' publicava una enquesta al Parlament de Catalunya. Les dades són bastant negatives. D'entrada, les forces sobiranistes baixarien i es quedarien en el 47% dels vots. CIU i ERC no aconseguirien  sumar majoria en un Parlament on podrien arribar a haver fins a 8 forces. Ciutadans podria pujar fins als 26 escons i podria tenir la tercera plaça i, fins i tot, disputar-li la segona a Esquerra. Una altre data significant són els (tant sols) 6-8 diputats que trauria Podem.

La clau de la majoria sobiranista la tindria la CUP. La força encapçalada per David Fernàndez pujaria de forma considerable fins als 10-11 escons. Ells serien la clau per fer que el bloc sobiranista aconseguís ser majoria a la cambra catalana. Per altre banda, PSC, PP i ICV seguirien davallant i perdent vots a dojo. Els socialistes aconseguirien una forquilla de 12-13 escons, els populars 9 i els ecosocialistes podrien quedar-se tant sols amb 9.

Artur Mas i Oriol Junqueras no paren de repetir tot el dia com a cotorres que les eleccions del 27-S són en clau plebiscitària i que serviran per decidir la llibertat de Catalunya. Ara per ara, però, les enquestes diuen que es fotran una patacada important a favor del bloc unionista. Al final haurem de veure els dos líders menjant-se les seves paraules amb patates, com Mas el 2012? També insisteixen en repetir que les municipals seran la primera volta de les de setembre, però la gent no vota igual en clau municipal que en clau nacional, especialment a les poblacions petites.

Falta encara pel setembre i la campanya de les eleccions del 24-M ens invadirà l'actualitat política en els pròxims dies. Encara molta gent ha de decidir el seu vot, però si aquesta enquesta s'acaba complint, molts dels líders sobiranistes hauran d'amagar el cap sota terra com un estruç durant una llarga temporada, perquè sí que és cert que el procés comença a desinflar-se. Esperem que siguin capaços de reanimar-lo i no de matar-lo del tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada