dimarts, 30 de juny de 2015

La sortida de Grècia, el fracàs d'Europa

Durant les últimes hores no surten més que informacions sobre Grècia. Vaja, és impossible veure un Telenotícies, escoltar la ràdio i/o llegir un diari sense que aquest singular país del sud d'Europa sigui tema de portada. I no és per menys. S'especula que Grècia podria sortir de l'Eurozona si no paga el rescat que li demanen la UE, l'FMI i el BCE, situació que ha portat al país al ''corralito''. Per saber si els seus ciutadans estan d'acord, Tsipras ha decidit fer un referèndum per al proper 5 de juliol a on els grecs han de decidir si estan d'acord amb les condicions que imposa ''la Troika'' sobre el rescat. Si guanya el no sortirà reforçat. En canvi, si guanya el sí, quedarà deslegitimat per tot el queda en evidència davant dels seus.

Avui venç el termini per pagar el rescat, i és sabut per tots que Grècia no té els calés que li reclamen. Vaja, que ni els té ni els tindrà a curt i mitjà termini. Ara Brussel·les amenaça a Atenes amb sortir i de l'euro, i colla a Tsipras a fer campanya pel sí per reprendre les negociacions. El bressol de la democràcia veu com l'Europa dels bancs i les grans fortunes vol expulsar-los de l'euro i tornar al dragma. El que és el mateix, empobrir encara més un país devastat pels estraus que ha deixat la crisi. El que no entenen les borses i els banquers és l'Europa de les persones. L'Europa formada pels ciutadans. No entenen els seus sentiments, els seus problemes, les seves preocupacions, ... Ells només saben de números.

Tot i que només representi l'1% del PIB total de la UE, la sortida de Grècia de l'euro no pot interpretar-se de cap altre forma que un fracàs majúscul. Fracàs perquè s'han prioritzat els interessos econòmics als de les persones i perquè no s'ha pogut trobar una solució definitiva per acabar amb la greu situació econòmica. I compte, perquè això pot tenir efecte dòmino. Ara és el torn de Grècia, però qui vindrà desprès? Itàlia? Portugal? Espanya? Això pinta a que la UE acabarà desintegrant-se com el bloc soviètic de l'Europa de l'est arran de la caiguda del mur de Berlín. Primer serem el bloc del sud, i després el del nord.

1 comentari:

  1. Hola, Arnau. Si yo a tí te pregunto por el actual centro emisor de la DAB+ en la barcelonesa Collserola, ¿te estoy diciendo una palabra rara? Lo de palabra rara es en referencia a la DAB+, que significa Digital Audio Broadcasting Plus, la radio digital terrestre y gratuita. Si tú a mí me preguntases si yo sería partidario de que en la DAB+ también hubiese canales de radio públicos, privados y mixtos en la llengua catalana, mi contestación es sí.

    ResponElimina