diumenge, 19 de juliol de 2015

En defensa de la BBC (i de totes les televisions públiques)

El Regne Unit és un país que té la sort de gaudir d'una llarga i forjada tradició democràtica, una monarquia digne (o almenys més que l'espanyola) i una televisió pública que és orgull i bandera del país. Ara bé, aquest últim gran orgull per als britànics penja d'un fil. El govern conservador de David Cameron, amb majoria absoluta a la Cambra dels Comuns, vol aplicar un paquet d'ajustos per aprimar la corporació britànica. Uns ajustos que poden deixar una BBC molt diferent a la que coneixem, i que pot passar de ser un referent mundial a ser una televisió antropològica (com la TVC que volia el PSOE l'any 1983). L'excusa? La de sempre, la crisi.

Però sobta que aquesta sigui l'excusa triada després de que fer-se públic que els diputats britànics ''patiran'' un augment del 10% del seu sou. L'excusa és la crisi, però tot fa pensar que és una revenja dels toris perquè sempre han considerat aquest mitjà més proper als laboristes. I ara, que tenen majoria absoluta, volen fer un seguit de reformetes per deixar-ho tot ''atado y bién atado''. La seva tàctica és anar difuminant el model BBC i substituir-lo pel governamental model TVE. Quins són els arguments? Doncs els de sempre: ''La BBC hauria de deixar de programar programes multimilionaris i hauria de deixar de veure's a tot el món. Hauria de centrar-se més a tot el que passa al Regne Unit''. La BBC, però, és un mitjà que ha aconseguit arribar fins a l'indret més recòndit del planeta sense oblidar mai que és una televisió anglesa. És un model d'èxit perquè ha aconseguit agradar als anglesos i qualsevol ciutadà de la resta del món.

La BBC compta amb 19.000 treballadors. És evident que les seves estrelles haurien de cobrar un pèl menys del cobren i que potser haurien de deixar de produir alguns programes. Ara, la televisió pública té tot el dret del món a competir per les audiències. És més, hauria de ser un requisit. Per què? Perquè aquesta és l'excusa perfecte per retallar-les encara més o, en casos molt extrems, tancar-les després (com el Canal 9).  Tots sabem que son models molt diferents, però escolta'm, mai se sap. A Catalunya la CCMA ha patit unes retallades tant dràstiques que han posat el seu model en perill. Això mentre la direcció ens costa 1.000.000 d'euros anuals. Amb els seus defectes i virtuts, els catalans hem demostrat que ens agrada la nostra televisió pública i que la volem defensar.

La BBC és un referent mundial. Els seus programes i la independència dels seus informatius han fet que sigui un segell de qualitat televisiva. Aquestes retallades poden ser l'inici al desmantellament d'un orgull mundial, i l'exemple que podrien seguir molts altres governs. No ho podem permetre. Tots ens hi juguem massa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada