dilluns, 6 de juliol de 2015

Guanya l'Europa democràtica

Tothom en parla. Ahir Grècia decidia en referèndum la seva sobirania financera davant ''les institucions'', allò que abans anomenàvem ''la Troika''. I, de retruc, també la de la resta de països europeus. Primer de tot, sento enveja sana dels grecs perquè ells sí que poden decidir coses en referèndums. I bé, sembla que als grecs, malgrat tots els abusos que han patit per part d'Europa, encara els hi queda un pèl de dignitat per dir que no volen acceptar unes condicions escandaloses per pagar el segon rescat. Vaja, el que se suposa que és normal. Una Grècia dividia que no decidia euro sí, euro no; sinó que decidia entre aguantar dreta o una nova baixada de pantalons. Això sí, sense renunciar ni a Europa ni a l'euro.

Tsipras i el seu executiu van sortir més que victoriosos. Amb una victòria majoritària (61,3% vots pel ''no'', enfront el 38% del ''sí'') el govern grec podrà anar a Brussel·les i plantar una mica de cara als bancs i a aquells que volen dinamitar el benestar d'un país ensorrat per la crisi i que, difícilment, remuntarà el vol. Veurem com avancen les negociacions els propers dies i analitzarem com acaba Europa i l'euro. Ara, no crec s'expulsi a Grècia de l'EU. Acabaríem perdent tots, i Brussel·les els primers.

Aquest referèndum demostra, també, que ''dimitir'' no és un mot rus. La votació d'ahir ja ha tingut dues víctimes polítiques: Andoni Samaràs, cap de l'oposició i Gianis Varufakis. Pel que fa al segon, vull dir que és un gest d'honradesa i contradicció alhora. Honradesa perquè diu que, per no entorpir les negociacions amb Europa, es retira de la primera línia. Ara, contradicció perquè Varoufakis va dir que dimitiria si perdia el referèndum, però ha obtingut una majoria més que homologada. Igualment, amb o sense Varufakis, Grècia podrà mirar amb uns altres ulls als responsables d'aquesta catàstrofe econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada