dijous, 16 de juliol de 2015

La llista del país

Doncs bé, després de mesos i llargues negociacions ja tenim la famosa llista per a les eleccions del 27-S. Al final serà un conglomerat de CDC, ERC i entitats sobiranistes que liderarà l'ex-eurodiputat d'ICV Raül Romeva. La número dos serà l'expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i la número tres serà la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals. Mas i Junqueras aniran quart i cinquè respectivament. Finalment es compleix el desig del president de fer una llista unitària a on hi anessin representants de la societat civil amb representants polítics. Qui no hi anirà serà la CUP, perquè volia que a la llista no hi anessin polítics.

D'entrada és positiu per al país i per l'independentisme faci pinya i es presenti en conjunt per demostrar unitat i cohesió i, el més important, per demostrar que això va de debò i no és un deliri d'algú molt concret. Ara bé, la valoració d'aquesta llista no és del tot positiva. Tothom sap que, si volem declarar la independència i ens prenguin seriosament cal una majoria clara, i no aspirar al 51%, sinó, com a mínim, al 60%-65%. I, doncs, per què és un error? Doncs perquè els 300.000 vots que encara ens manquen per arribar a aquests percentatges han de sortir del ''Cinturó Roig'', és a dir, de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona. Zones castellanoparlants, obreres i votants tradicionalment del PSC i/o ICV. No són zones 100% en contra del dret a decidir, o de la independència, però sí que estan en contra de la dreta. Només cal fixar-se en els resultats de les eleccions municipals. Mentre CiU i PP s'enfonsaven, ERC i la CUP han patit una pujada històrica. Aquests vots, enlloc de marxar a Ciutadans, Podemos o UDC han de quedar al sector independentista.

Per això recolzo la decisió de la CUP de presentar-se en solitari, així podrem retenir un important gruix de vots d'aquestes zones del país. Perquè no val la pena convèncer la gent a Tàrrega, Vic o La Seu d'Urgell. A on s'ha d'insistir és a l'Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet o el Prat de Llobregat. Amb aquests vots sí tindrem majoria suficient per declarar la independència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada