dijous, 10 de setembre de 2015

32 anys fent país i servei públic

Senyores i senyors, bona tarda. Amics, avui, 10 de setembre de 1983, us saludem per primera vegada des de TV3, Televisió de Catalunya. Amb aquestes paraules, l'actor Joan Pera donava el tret d'inici a les emissions en proves de la primera televisió catalana amb cobertura per tot Catalunya, ja que cal recordar que feia 3 anys que existia Televisió de Cardedeu. Era una nova forma de veure la televisió. Més propera, més nova, més catalana. Fou una revolució, perquè cal tenir en compte que el català es trobava en una situació força complicada. Feia pocs mesos que emetia Catalunya Ràdio (amb la presència de Ràdio 4), només hi havia un diari en català, l'Avui, i a la televisió tot es reduïa a les poques hores d'emissió que es feien a TVE des de Sant Cugat.

L'arribada de TV3 va ser un factor clau per a la normalització lingüística. Gràcies a ella, una generació de catalans va poder gaudir dels dibuixos japonesos en la llengua de Ramon Llull. I també, un dels pilars que aguanta l'èxit de TV3 és el fet de ser una televisió capaç de mirar a fora sense oblidar mai d'on és i a qui és deu. La prova fefaent són un serveis informatius a on les notícies internacionals tenen una rellevància important, sense deixar de banda aquells fets que ens toquen de més a prop. Tres pics i repicó, la vida en un xip, digui digui, ... Són alguns dels formats més mítics d'aquella primera televisió. Al llarg dels anys n'hi han hagut molts més (La cosa nostra, Més enllà del 2000, Plats Bruts, Nissaga de Poder, Ventdelplà, No m'atabalis!, ...) però, el més important, mai s'ha perdut aquella essència de servei públic que ha de caracteritzar a una televisió com Televisió de Catalunya. Gràcies a aquesta televisió hem recorregut Catalunya de punta a punta, hem pogut conèixer els ciutadans del nostre país, hem vist grans conflictes internacionals des d'un punt de vista català, ... Vaja, que hem crescut i ens hem fet grans amb una televisió que ha sabut evolucionar adaptar-se d'acord amb el temps.

La connexió de l'audiència catalana amb TV3 és evident, ja que aquesta sempre ha donat rellevància a allò que és important al nostre país, amb grans dades d'audiència, per cert. La televisió pública catalana ha sigut pionera amb una pila de formats que actualment col·leccionen una pila de premis. Perquè la realitat catalana, la nostra, sempre ha estat present als informatius, als debats, als espais d'entreteniment, ... Com també és d'agraïr que TV3 mai hagi apostat per programes del cor i hagi preferit invertir els quartos, els nostres quartos, en productes de qualitat de debò.

Han passat molts anys d'aquella primera emissió, i la tecnologia ha evolucionat prou com per deixar-nos una televisió completament diferent a aquella de fa 32 anys. Els gràfics, els platós, els presentadors, els pentinats, ... Tot ha canviat, fins i tot les audiències. Que, tot i tenir una tendència a la baixa, segueixen mantenint com la televisió més vista a Catalunya. Tots som coneixedors de la greu crisi que pateix el país, però això no ha de ser excusa per a mantenir un servei públic com la CCMA. Esperem, doncs, que la situació econòmica (i política) ens permeti seguir felicitar l'aniversari a la nostra televisió a l'igual que els 32 anys que duu a l'esquena. I cridem ben fort: Per 32 i molts més!


              

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada