divendres, 18 de setembre de 2015

La CCMA, la joguina preferida dels candidats i la JEC

Durant tot l'any, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb tots els seus errors i encerts, compleix amb escreix el seu paper de servei públic per a la ciutadania de Catalunya, amb alts nivells de pluralitat i neutralitat política. O, almenys, així ho determinen el CAC i el Síndic de Greuges. Aquesta pluralitat queda completament esbiaixada quan arriba el període electoral. Quan arriben les eleccions, un senyor vingut de la Junta Electoral Central esborra el pluralisme i es posa darrere la pantalla per controlar fins a l'últim segon del temps que es destinen a les candidatures que es presenten i que van obtenir representació a la cambra les passades eleccions. En aquest cas, les celebrades el 25 de novembre del 2012.

Aquest fil, però, s'ha estirat tant que hem arribat fins al punt surrealista de que sigui la pròpia Junta Electoral, a petició dels partits unionistes, qui tria la programació de TVC i Catalunya Ràdio. Sí, ho han llegit bé. Perquè la JEC és una institució amb molt mala baba. Primer diu que l'acte de la Meridiana no és de campanya, així que dóna permís a la CCMA per a retransmetre'l. Desprès, però, diu que s'ha de compensar als partits que no hi assisteixen, amb un espai de 3 hores en un festiu. I, finalment, aquesta institució obliga a la Corporació a emetre els mítings dels partits unionistes (PP, PSC, UDC, Catalunya Sí que es pot i Ciutadans) aquest diumenge. Sí, ho han llegit bé. No contents amb desprestigiar-la constantment, són ara els mateixos de sempre els que volen triar la programació de les emissores públiques, obligant-nos a veure un programa especial sense interès, més enllà dels militants i simpatitzants, perquè, ara, els senyors de la Junta creuen que l'acte de la Diada va ser electoralista.

Estem en estat d'emergència informativa. Amb això, tornem als temps més foscos de la dictadura. No podem permetre que això passi. Han de ser els professionals, basant-se en criteris estrictament periodístics, els que han de decidir si és escaient emetre això o no. Hem de derogar l'actual llei immediatament, perquè impedeix als professionals de les cadenes públiques a treballar amb llibertat, mentre els de les cadenes privades se salten tots els codis deontològics de la professió. En part, però, també tenen culpa tots els partits catalans, incapaços, en 35 anys, d'aprovar una llei electoral pròpia. El que diumenge haurem de veure ''per imperatiu legal'' a TV3 i escoltar a Catalunya Ràdio és la demostració de la doble cara dels nostres polítics, perquè, els mateixos que reclamen que la CCMA deixi de ser una joguina de l'independentisme, ara decideixen la seva programació basant-se en motius polítics. Si això no és la defunció i enterrament de la democràcia, que baixi Déu nostre senyor i m'ho expliqui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada