dijous, 15 d’octubre de 2015

75 anys després

El 15 d'Octubre és un dia trist pels catalans i pels demòcrates en general. Tal dia fa 75 anys, el President de la Generalitat, Lluís Companys, fou afusellat al castell de Montjuïc per les tropes d'un règim colpista, després de ser entregat pels nazis a la França ocupada. És un dia que vivim amb tristor, i amb el record encara ben viu de qui va morir lluitant pel poble de Catalunya amb la legitimitat dels catalans expressada a les urnes per àmplia majoria. I, tot i haver passat 75 anys, el cas encara està sota secret de sumari, i el seu accés és gairebé impossible. És un fet que ni podem ni volem perdonar. Aquella fou una desfeta massa important com per voler-la deixar en un segon pla. Fou l'últim sol que veié la democràcia, ja que tot el que va venir després fou foscor i negror.

I, 75 anys després, es produeix un fet força semblant. El President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, declararà avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a imputat. El més greu, però, és que la imputació rau per l'organització del 9-N. Mira que se li poden imputar coses al senyor Mas (presumpte corrupció, privatització de mig país, ...), i la justícia ha triat la més inadequada. He fet públiques moltes vegades les meves discrepàncies amb les polítiques adoptades pel govern de la Generalitat actual, i també m'he mostrat partidari de que el proper President no sigui Artur Mas. Però avui el President serà sotmès a un judici polític, imposat per una justícia altament polititzada i servil a les ordres del govern central, per seguir el mandat del Parlament, és a dir, al mandat expressat per la majoria de catalans a les urnes el 2012. També vull deixar clar que algunes comparatives són completament innecessàries, però n'hi ha d'altres que són del tot impossible deixar de fer.

Per altre banda, és un greu error de la justícia, que desconeixen del tot la forta simbologia que representen les institucions catalanes en conjunt, sobretot per la seva història. Desconeixen, per tant, que quan es parla del ''President de la Generalitat'' és fa amb un respecte inexistent enlloc més que a Catalunya. Fins i tot ho fan dirigents del PSC, C's i PP. Per això, avui cal fer costat al President. Perquè no podem que aquesta justícia altament polititzada processi a càrrecs de la Generalitat per seguir el mandat del Parlament. Es pot fer per moltes coses, però per seguir les ordres dels ciutadans mai. Aquí és quan es creua una línia vermella que ens acosta perillosament al trencament de la dèbil separació de poders. Els fets del 1940 van acabar tacats de sang. Avui no passarà el mateix, però queda demostrada una cosa: La covardia de l'estat, que és capaç de querellar-se i imputar a 3 persones, però és incapaç de fer-ho contra tots els que vam participar al 9-N. Sempre hi ha un cap de turc, així van les coses en aquest estat. Avui, més que mai, som President Companys, som demòcrates.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada