dijous, 22 d’octubre de 2015

Petrum, crònica d'un escorcoll televisat

El moment polític que vivim actualment a Catalunya sempre dificulta qualsevol actuació de la justícia, i més ara que la seva independència està més que qüestionada. Ahir, un escamot de Guàrdia Civil i mitjans de comunicació van presentar-se de bon matí al C/Còrsega de Barcelona per escorcollar la seu de CDC en el marc de l'''operació Petrum'', que instrueix el jutge del Vendrell i que busca indicis de presumpte de cobrament de comissions il·legals pagades per empresaris a la Generalitat durant els anys 80 i 90. És a dir, que el jutge del Vendrell busca el famós 3%. Per això, l'aparell no només va mobilitzar-se a la seu de CDC, sinó que també es van fer escorcolls als ajuntaments d'Olot i Sant Fruitós de Bages, i a empreses com Rogasa, OP Roller i DEC4.

Hi ha 20 imputats i 11 detinguts. Entre els quals, Andreu Viloca, tresorer de CDC. Aquest escorcoll, però, ja s'havia realitzat a l'agost i, segons fonts del partit, la Guàrdia Civil s'ha endut un altre cop els mateixos documents. Millor que sobri que no que falti. I això van pensar dels mitjans de comunicació. Per això, van decidir trucar-los amb antelació per poder registrar la seqüència completa dels Guàrdies carregats de documentació. És, sens dubte, la cirereta del pastís. Un escorcoll d'aquestes característiques sense les càmeres, els micròfons i els periodistes (molts arribats de Madrid) disposats a enregistrar les entrades i sortides de detinguts i guàrdies civils carregats amb caixes amunt i avall. Una prova? La furgoneta de TVE estava dintre del perímetre policial. Era per facilitar la feina i per a què a les Espanyes puguin dir, amb proves a la mà, que ''Catalunya està farcida de corrupció i lladres, que el senyor Mas ens vol dur a tots al precipici''.

Vull deixar clar que no sóc convergent i que defenso l'actuació de la justícia quan hi ha la mínima sospita de corrupció sobrevolant qualsevol partit polític. Ara bé, resulta força escandalós que, sempre que hi ha escorcolls d'aquesta mena a Catalunya, a la seu del partit en qüestió (normalment CDC) hi hagi més periodistes que no pas policia. M'atreviria a dir, fins i tot, que és irregular i temerari. Ah! I si es demostra que el senyor Viloca i empresaris han estat manegant feixos de quartos i quartos sota les estovalles, que els màxims responsables dimiteixin i siguin sotmesos inmediatament a un procés judicial i, en cas de ser condemnats, que rebin la pertinent pena de presó. Ningú posa en qüestió la innocència del senyor Mas, però ningú nega tampoc que al seu partit s'ha comès més d'una irregularitat ens els últims anys. Un nou motiu per no investir-lo.

Curiositat: El jutge del Vendrell ha fet intervenir a la Guàrdia Civil, quan els Mossos d'Esquadra també tenen la seva unitat de policia judicial. Una nova excusa per augmentar l'espectacle?

L'origen de l'"operació Petrum" (324.cat)
Balanç de l'operació 'Petrum' contra el finançament il·legal de CDC (El Periódico de Catalunya)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada