dissabte, 14 de novembre de 2015

Aujourd'hui je suis français

Desconcert és la paraula que ens envaeix a tots en aquestes hores posteriors a l'atemptat que ahir va assetjar París. 128 morts i més de 180 ferits són les xifres que il·lustren aquesta massacre, la més sagnant que ha patit mai la capital francesa. Abans de tot, mostrar el meu suport incondicional a les víctimes i a les famílies de les víctimes. En aquests moments és quan més suport han de rebre per part de les institucions. En aquest aspecte comparteixo les paraules que pronunciava el President Mas en la seva compareixença institucional des del Palau de la Generalitat: La sang que s'ha vessat a París és també la nostra sang. Avui, també som francesos. Som francesos perquè no té cap mena de justificació i perquè ningú mereix ser víctima d'un terrorisme que es basa en un fanatisme tant arrogant i feixista (com tots els terrorismes).

Som francesos perquè s'ha violat l'eslògan de la República francesa, que a tants ciutadans lliures representa: Liberté, Egalité, Fraternité. Som francesos perquè cal mostrar solidaritat amb un país veí, assetjat per 2a vegada aquest any. I, sobretot, som francesos perquè cal fer pinya per a què aquests setges no es tornin a repetir. M'esgarrifo cada vegada que m'imagino els espectadors del França-Alemanya a l'estadi de Saint Denis. M'esgarrifa pensar el desconcert i la desinformació en què aquella gent caminava amunt i avall seguint les instruccions de la Gendarmerie. I també m'esgarrifa pensar en aquells que eren a dins de la sala Bataclan quan van entrar aquells terroristes sanguinaris. Vaja, se'm posen els pèls de punta.

La condemna pel terrorisme ha de ser ferma i contundent, i així ho expressen tots els líders internacionals. Les mostres d'afecte cap a França arriben des dels llocs més recòndits d'aquest planeta. I és cert que la condemna ha ser ferma, però no podem permetre'ns el luxe de mirar cap a una altre banda quan altres pobles, lluny d'Occident, pateixen atacs terroristes tant o més sagnats com el d'ahir. No hi han víctimes de primera i de segona. Totes són afectades per una xacra mundial que cal eradicar per aspirar a una convivència entre tots els pobles del món.

I no puc estar-me de comentar la gran cobertura informativa que les cadenes espanyoles han fet d'aquesta massacre. Cap cadena generalista va alterar la seva programació per oferir un especial informatiu arran de la massacre. Varen preferir per seguir emetent entreteniment que proporcionar informació als ciutadans que la buscaven. Només el 24h-TVE i 13tv van estar a l'alçada. Una autèntica vergonya i un despropòsit que caldrà estudiar a les facultats de periodisme. Sort que TV3 va estar a l'alçada de les circumstàncies i va oferir informació actualitzada durant tota la nit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada