dilluns, 2 de novembre de 2015

Existeix el sostre casteller?

Portem uns anys que creiem haver-ho vist tot al món casteller, però cada any es trenquen els registres i es demostra la capacitat de superació de totes les colles. Ahir, ''la plaça més castellera'' va ser l'escenari de la que és, fins ara, la millor diada de la història. Hi participaven Castellers de Vilafranca, Capgrossos de Mataró, Borinots de Sants i Xiquets de Tarragona. Els ànims havien baixat un pèl, ja que els Verds havien anunciat que deixaven aparcada l'estrella de la diada: El pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. A més, necessitaven uns bons resultats per superar la Colla Vella al rànquing, que els havia passat per davant la setmana passada, després de la magistral diada de Santa Úrsula a Valls.

Els locals van ser els encarregats d'obrir la diada, i ho van fer descarregant un sòlid 3 de 9 amb folre i agulla. Això era per anar fent boca i escalfant motors, i per anunciar-nos que el que vindria després seria molt gros. I així va ser. A la 2a ronda, no s'hi van estar per romanços i van optar per tirar el 2 de 8 net, un castell que havien carregat dues vegades aquesta temporada. El van carregar amb facilitat i una baixada tranquil·la va fer embogir la plaça, que veia com els locals descarregaven aquest gran castell per 6è cop a la seva història. Però encara quedava la cirereta del pastís. A la tercera ronda van optar pel 3 de 10 amb folre i manilles. Van desmuntar el peu dos cops, però a la tercera van acabar descarregant el castellàs. Ho van fer també sense pressa, i van fer saltar d'alegria a tothom. Era normal. I, per acabar, descarregaven el pilar de 8 amb folre i manilles. I, executant aquest programa, els Castellers de Vilafranca van adjudicar-se la millor diada castellera que s'hi ha vist fins ara, fruit de la bona feina i la regularitat d'aquesta colla durant tota la temporada.

Però no només els Verds van brillar ahir a Vilafranca. Els Capgrossos de Mataró van plantar-se a la capital de l'Alt Penedès descarregant la tripleta màgica (4 de 9 amb folre, 3 de 9 amb folre i 5 de 8), i carregant, per primer cop, el pilar de 8 amb folre i manilles. Els Xiquets de Tarragona van completar un còmode 3 de 9 amb folre i un 2 de 9 amb folre i manilles ''in extremis'', que es veia a terra. A la tercera ronda van tenir menys sort i van quedar en intent desmuntat el 4 de 9 amb folre i el 4 de 8. A la ronda de pilars, van carregar el pilar de 7 amb folre. I els Castellers de Sants, després de fer-se grans a la seva diada, van descarregar el 3 de 9 amb folre, el 2 de 9 amb folre i manilles (després de desmuntar-lo quan l'acotxador estava a punt de col·locar-se) i el 4 de 9 amb folre. Van acabar l'actuació amb 5 pilars de 4.

Ahir va ser un autèntic dia de glòria. No només pels Castellers de Vilafranca (que també), sinó també pel món casteller en general. Sabem el què val cada castell per la taula de puntuacions del Concurs, però no ens podem ni imaginar la satisfacció i l'alegria que sent qualsevol casteller després de veure una diada com la d'ahir. I és igual qui ho faci. Podia haver sigut Minyons, la Vella o la Joves de Valls, la Jove de Tarragona, ... És igual. Al final, qui més creix és el món casteller. Podem estar més o menys d'acord amb el tarannà d'una colla o de l'altre, però després de veure i viure diades com les d'ahir cal agenollar-se davant els responsables d'aquesta fita. Ho hem d'acceptar, i no en tinc cap de problema. Igual que vaig emocionar-me amb el 3d10fm de Minyons per Sant Fèlix, ahir ho vaig fer amb Vilafranca i amb la resta de colles, ja que podrem dir, amb molt d'orgull, a les generacions futures que vam viure i una gran etapa daurada castellera. I això és cosa de tots.

Aquí podeu recuperar el 3d10fm i el 2d8 net descarregats ahir pels Verds:Nota: La fotografia que acompanya aquest redactat és del Diari ARA, el vídeo del 3d10fm és de Penedès TV i el del 2d8 net és de TVC i La Xarxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada