dimarts, 17 de novembre de 2015

La consolidació del canal de notícies


Som a l'era de la comunicació. Avui en dia és molt difícil no assabentar-se d'alguna cosa perquè inmediatament, encara que sigui un simple rumor, circula per la xarxa a la velocitat de la llum. Fa anys, però, les coses no anaven així. No hi havia Twitter, ni Facebook ni res de tot això. Per saber les notícies més destacades calia esperar-se a les edicions dels Telenotícies, escoltar els butlletins de les ràdios generalistes o sintonitzar Catalunya Informació. A Catalunya, però, aquesta situació va canviar per sempre el 2003 amb l'aparició del 3/24, el canal d'informació contínua de Televisió de Catalunya. Feia uns quants anys que funcionaven 24h-TVE i CNN+, però calia estar abonat a Digital+ per seguir aquestes emissions.

L'11 de setembre del 2003 s'obria una nova finestra al panorama televisiu català. A partir d'aquell moment ja no calia esperar-se fins a la propera edició del Telenotícies per saber les qüestions més importants de la jornada. Només calia posar el 3/24 per seguir qualsevol última hora. Des d'un bar, des d'un gimnàs o des de casa hom podia assabentar-se del més rellevant d'aquell moment, i d'aquí
surt el popular eslògan del canal: Tot el que vols saber, quan ho vols saber. Els serveis informatius de TVC tindrien així una finestra per entrar a les nostres llars quan fos necessari.

L'evolució del 3/24 en els seus 12 d'existència és espectacular, Ha passat del 0,3% de quota de pantalla del 2003 a l'1,6% del 2014. Algú pot pensar que és un augment irrisori, però és molt significatiu tenint en compte la temàtica del canal. I també cal destacar que s'ha convertit en referència informativa gràcies a la gran cobertura feta en esdeveniments com els incendis de l'Empordà, l'accident de tren de Santiago o els atemptats que divendres van assetjar París. Quan passen coses d'aquest calibre, els catalans no dubtem en buscar la informació de més qualitat i sintonitzar amb el 3/24.

Una altre de les claus de l'èxit del canal és que és més que un simple canal de notícies. Avui en dia, el 3/24 és una plataforma multimèdia amb presència a internet (324.cat), a Facebook (més de 94.600 seguidors), a Twitter (més de 223.000 seguidors) i una app que et permet conèixer les informacions més destacades en el moment exacte en què passen. També ho és la reestructuració de la seva graella. El 3/24 va néixer sent un canal d'informació pura i dura, i avui combina la informació amb l'anàlisi, l'entrevista, l'aprofundiment en les qüestions de fons i amb una connexió permanent a l'exterior. Bona prova d'això són el Més 324, Vespre 324, Món 324, 324 en aranés, Acció Política i 324 Comarques, complementats amb especials informatius quan toca.

El 3/24 es posa a l'alçada dels grans canals europeus d'informació 24 hores. Una feina excel·lent feta per excel·lents professionals les 24 hores del dia. I exactament passa amb el mateix amb Catalunya Informació, que feia anys que realitzava a la ràdio la feina que també va traspassar a la televisió. Podem sentir-nos orgullosos de disposar d'aquests mitjans, i fer-ho amb la credibilitat amb la que compten avui en dia. No tothom té el que vol saber quan ho vol saber. Aprofitem-ho i no deixem perdre aquest patrimoni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada