divendres, 4 de desembre de 2015

Anàlisi de l'enquesta ''Catalunya després del 27-S''

Pregunta 1: Quin partit va votar?
Sabíem d'entrada que la majoria dels votants en aquesta enquesta seria independentista. I no hem errat en els nostres pronòstics. El 48,8% dels enquestats van votar Junts pel Sí, mentre que el 33,7% va votar la CUP. Per tant, el 82,5% dels enquestats va emetre el seu vot a favor de la independència de Catalunya. Mentrestant, però, el 4,7% va triar el PSC, el 3,5% va decantar-se per Ciutadans i Catalunya Sí que es Pot respectivament, mentre que el 2,3% va triar el Partit Popular i un altre partit respectivament. Per tant, un 10,5% dels votats va preferir les opcions unionistes i el 3,5% es queda amb el referèndum pactat. Per contra, un 1,2% confessa no haver votat a les passades eleccions del 27-S.

Pregunta 2: Creu que aquestes passades eleccions eren plebiscitàries?

Abans dèiem que la majoria dels enquestats va votar independència. Doncs bé, a la segona pregunta, les tesis de les formacions independentistes ha tornat a imposar-se amb força. Un important 77,4% creu que les passades eleccions catalanes tenien caire plebiscitari, mentre el 22,6% considera que les eleccions varen ser normals i corrents, és a dir, sense cap transcendència extraordinària respecte les eleccions del 2012, connotacions polítiques a part.

Pregunta 3: El Parlament de Catalunya està legitimat per iniciar un procés de ruptura amb l'estat?
La majoria dels enquestats consideren els resultats de les eleccions com a bons per tirar endavant la desconnexió amb Espanya. Així ho considera el 65,5% dels enquestats, mentre el 34,5% creu que sí hi ha una majoria en escons, però que aquesta majoria desapareix pel que es refereix a vots. Per tant, desestima que el P arlament tiri endavant la declaració rupturista impulsada per Junts pel Sí i la CUP.

Pregunta 4: Creu que Artur Mas hauria de tornar a ser investit?

La divisió dels enquestats sobre aquesta qüestió és total i absoluta. El 50% creu que Mas hauria de ser investit president per ser el candidat de la llista més votada, mentre l'altre 50% creu que no gaudeix de la legitimitat necessària per tirar endavant el procés.

Pregunta 5: Creu que la CUP està en contra de Catalunya?

El 81,4% dels enquestats no considera la CUP com a traïdora o botiflera per no investir Mas President. En canvi, el 18,6% sí que creu que la CUP està en contra de Catalunya i acusa la formació de posar obstacles al procés.Pregunta 6: Li sembla correcte la gestió que està fent Madrid sobre el procés?

La gran majoria dels enquestats no considera correcte la gestió de Madrid respecte al procés. el 91,9% dels que han respost aquest qüestionari no la considera correcte. En 8,1%, però, veu bé que l'executiu central obligui a fer complir la legalitat vigent per damunt de tot.

Pregunta 7: Vol unes noves eleccions al març?
Sembla que la majoria dels enquestats no estaria d'acord en celebrar unes noves eleccions al març. Així ho va expressar el 75% de les persones que van emetre una resposta. En canvi, però, el 25% sí que hi estaria d'acord en repetir els comicis.


Pregunta 8: Acceptaria l'expulsió de la Unió Europea en cas d'independència?

El 70,4% dels enquestats responen a favor d'una eventual expulsió de la Unió Europea en cas d'independència. El 29,6% restant s'hi manifesta en contra.
Pregunta 9: Com valora la cobertura dels mitjans catalans respecte el procés?

Aquesta pregunta, que era de resposta oberta, mostra un autèntic mosaic d'opinions. El ventall va des de molt correcte fins a molt imparcial. Hi ha crítiques dirigides al conjunt de mitjans catalans i d'altres van molt concretades en alguns mitjans en concret, com és el cas de TV3 i Catalunya Ràdio.

Pregunta 10: I els de Madrid?

Les reaccions són molt semblants a la pregunta anterior. Aquí, però, les crítiques són més accentuades i diverses. També s'assenyala a mitjans en concret, com és el cas de RTVE i ATresMedia, que alguns enquestats els acusa d'afavorir la campanya de Ciutadans,

Pregunta 11: Creu que el nou govern espanyol, sorgit del 20-D, escoltarà les peticions de Catalunya?
El 84,9% dels enquestats són pessimistes respecte aquesta qüestió i creuen que, mani qui mani a la Moncloa, la política cap a Catalunya seguiran sent les mateixes. El 15,1% creu, però, que la situació actual, amb majoria absoluta del PP, canviarà i s'obrirà la possibilitat de negociació entre els governs català i espanyol serà possible.

Pregunta 12: Creu que el procés català pot fer créixer els sentiments nacionalistes d'altres territoris?

El 71,1% dels enquestats considera que sí, que creixeran els sentiments nacionalistes d'altres territoris arran del procés català. El 28,9% restant, però, és més reticent i creu que la situació política d'altres territoris no depèn de Catalunya.


Avís: La mostra d'aquesta enquesta és de 87 persones. Per tant, no és, ni de bon tros, representativa de la societat catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada