dilluns, 7 de desembre de 2015

França derrapa massa a la dreta

S'ha consumat el que feia molts mesos que es veia venir: El Front Nacional s'ha imposat a la 1a volta de les eleccions regionals franceses. És cert que la seva victòria, a nivell general de França, no ha sigut gaire contundent, però en algunes regions s'ha imposat amb el 40% dels vots, com és el cas de la regió Nord-Pas de Calais-Picardie, a on es presentava Marine Le Pen. El Front Nacional ha esdevingut la força més votada en 6 de les 13 regions, els Republicans (la dreta clàssica de Sarcozy) a 4 i els socialistes d'Hollande s'enfonsen fins a guanyar només a dues regions, i en algunes ha decidit retirar-se de la 2a volta. Una desfeta que ni la gestió dels atemptats de París ha pogut salvar.

La victòria del Front Nacional és la reacció d'una França lletraferida que vol fer-se notar a Europa i el món. D'ençà la victòria socialista del 2012, França ha perdut pes polític a nivell europeu i mundial, la seva economia porta mesos estancada i ha patit dos atacs terroristes en un any. A França són conscients que els gloriosos temps de Mitterrand, Chirac i Sarcozy, en què França i Alemanya macaven el compàs europeu, trigaran a tornar. Han vist, però, que els socialistes i els conservadors han enganyat els francesos i aquests, enfadats, han decidit votar a una força alternativa capaç de fer retornar aquest orgull a la nació. I les urnes han consolidat aquesta opinió entre els ciutadans que han anat a votar el Front Nacional. Vaja, com els que votaran Podemos i Ciutadans a les eleccions del 20 de desembre.

Ara bé, no crec que sigui gaire positiu que un partit que nega els camps d'extermini nazis i que vol expulsar tots els immigrants lideri un país amb tant de pes com França. A la llarga, les nacions europees se'n penediran tant o més que amb la victòria de Tsipras a Grècia. L'antieuropeisme de Le Pen i companyia sí que fa perillar la unió de la Comunitat Europea, fins i tot més que una hipotètica Generalitat governada per la CUP.

I, per acabar, cal fer esmena dels resultats de la Catalunya Nord. En aquest departament s'ha imposat el Front Nacional amb gairebé el 42% dels vots. Aquest resultat ens ha de fer reflexionar sobre l'existència d'una identitat catalana més amunt dels Pirineus, ja que Le Pen i companyia no són gaire amics de la realitat plurinacional francesa. No ho és cap partit, ja que tots porten a l'extrem els famosos valors republicans, però aquests encara menys. Pobre Catalunya Nord, aquesta és l'estocada final a la identitat catalana en unes terres a on era pràcticament inexistent.

Resultats de les eleccions franceses

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada