dimecres, 13 de gener de 2016

Un jurament inconstitucional

Jornada de festa major ahir al Palau de la Generalitat. Encara calia la cirereta al pastís que ens van servir diumenge a la tarda, amb el ple d'investidura in extremis que va convertir Carles Puigdemont en el 130è President de la Generalitat. Era un dia de benvingudes i de comiats; sobretot el d'Artur Mas, que deixava de ser l'inquilí de la casa del govern català després de 5 anys. 5 anys a on s'ha hagut de fer front a les retallades, la corrupció, els problemes socials i el procés sobiranista.

Aquests 5 anys van arribar al final quan Mas va penjar el Medalló de President damunt del coll de Carles Puigdemont, el capità que ara durà el timó d'aquest vaixell anomenat Catalunya. I sí, m'he pres la llicència de fer una metàfora marinera per reivindicar el final d'aquestes en boca de la primera institució del país.

Va ser un acte formal, amb més de 300 convidats, que van desbordar el solemne saló Sant Jordi. Entre els convidats, Jorge Fernández Díaz, Llanos de Luna i el delegat de l'exèrcit a Catalunya. Uns personatges que fotien cara de pomes agres tota l'estona. I, entre les absències, Inés Arrimadas (cap de l'oposició) i Xavier García Albiol, que van preferir anar a les reunions dels seus partits a Madrid abans que ser allà a on tocava.

L'acte va ser curt i solemne. Va començar amb unes paraules del ja expresident Mas agraint els serveis prestats a tothom, fent una clara referència a la publicació al BOE del seu cessament, que va obviar aquest matis que sempre s'afegeix. Fins i tot li van posar a l'Ibarretxe!

Però encara quedava el millor: El jurament del càrrec. Com ho farien? Doncs sense fer cap referència ni a la Constitució ni a la Corona, com tocava. Puigdemont va jurar fidelitat al Parlament i al poble de Catalunya. El govern ja ha anunciat que ho considera inconstitucional i que ho recorrerà al TC.

El nivell de l'absurd del govern espanyol sembla no haver tocat sostre. Hi ha cap article a la Constitució que digui com s'ha de jurar el càrrec? I doncs, què importa? L'Urkullu tampoc va anomenar la Constitució el dia del seu jurament i ningú ha dit res! Sembla que a Madrid encara no han entès que hem engegat un procés de desconnexió.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada