dimecres, 17 de febrer de 2016

Que no pari la sàtira!

La televisió és un contenidor de productes que demana constantment canvis, perquè els espectadors (és a dir, nosaltres) en demanem constantment. No és el cas del Polònia, l'espai setmanal de Televisió de Catalunya, que TV3 emet els dijous a les 21:50h, que s'encarrega de parodiar els protagonistes de la política catalana, espanyola i europea.

Des de fa 10 anys, aquesta mítica sintonia ens indica cada dijous que ha arribat l'hora de riure de la situació política i social del país, per molt magre que es pugui veure. La paròdia política és l'eix troncal del programa, però també hi té un fort pes ridiculitzar la realitat social catalana, que ens duu a deduir que tenim una bona salut democràtica.

Des del 2006 han passat pel Palau de la Generalitat Pasqual Maragall (PSC), José Montilla (PSC), Artur Mas (CiU) i Carles Puigdemont (Junts pel Sí). Tampoc ha faltat la presència de Jordi Pujol, ja en la seva etapa d'expresident. Governs diferents, amb programes i ideologies diverses que no han gosat retirar de la graella un format excel·lent i impecable que, malgrat el pas dels anys. sembla no patir gaire desgast.

El repertori de personatges mítics que han deixat empremta al Polònia és inacabable: Joan Clos, Ángel Acebes, Joaquim Nadal, Josep Lluís Carod-Rovira, Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, ... I tants i tants altres. Paròdies que ja no podrem esborrar de la nostra ment, com la peculiar utilització de José Montilla de mots com àdhuc, cabòries i nogensmenys. Fou, a més, una forma divertida de fer conèixer aquests mots entre la societat, ja que corrien el risc de desaparèixer.

I tot això no hagués sigut realitat sense els grans actors que disposa el programa: Bruno Oro, Cesc Casanovas, Toni Albà, Gemma Busquets, Pep Plaza, Queco Novell, Fermí Fernández, Xavi Serrano, David Marcé, David Olivares, Ivan Labanda, ... I els guionistes, i els càmeres i, sobretot, el director: En Toni Soler.

10 anys donen per moments molt memorables. Qui no recorda el Mas Style? I el Be àcid bòric, my friend? I les baralles dels Tripartits? I les baralles del duet Mas-Duran? I la Terribas i el seu Per què? I el trio Acebes-Rajoy-Zaplana? Buff, són tants moments que no acabaríem mai.

Em declaro seguidor total del programa des dels seus inicis. Vaja, tant que m'he comprat molts dels llibres que han publicat i, com no, el CD. Crec que som uns privilegiats per poder gaudir un programa com aquest. També crec que una societat moderna que no té un programa capaç de fer befa dels polítics i la societat, és una societat que té un problema força greu. Igualment, acabarem l'article com ho farien els Presidents:

Maragall: ''Visca Polònia. Qué cabróóón!''
Montilla: ''Visca Polònia. Visc a Polònia''
Mas: ''Visca Polònia. AMB IL-LUSIÓ!
Puigdemont: ''Visca Polònia, però Girona més!

KONIEC I PER MOLTS I MOLTS ANYS!!!!

10 anys del Polònia (Telenotícies)

1 comentari: