dilluns, 14 de març de 2016

Tornen els fantasmes del passat

El moment actual en què es toca viure és excepcional per la quantitat de crisis que ens toquen viure: Econòmica, política, de refugiats, ... I la barreja de tot plegat pot suposar un còctel extremadament explosiu.

Aquesta temerària barreja és la tingué lloc ahir a diversos lands alemanys, on es convocaven eleccions. El partit xenòfob Alternativa per Alemanya ha aconseguit presionar amb força la cancellera Angela Merkel per la seva política sobre immigració i ha entrat als parlaments federals de Baden-Wüttermberg, on ha guanyat, Saxònia-Anhalt i Renània Palatinat. Ja tenen presència a 8 parlaments i caminen amb pas ferm i decidit al Bundestag.

El discurs xenòfob d'aquest partit ha calat molt bé entre les cases mitjanes alemanyes, que semblen estar fartes de l'arribada d'immigrants al país. I és que les xifres són d'1.000.000 de nouvinguts a Alemanya, pràcticament el total dels immigrants arribats a Europa arran d'aquesta greu crisi.

Igualment, però, no considero neta la victòria d'aquesta formació. Ha intentat atemorir la població amb enganys i responsabilitzant única i exclusivament als immigrants, argument obsolet, desmuntat una pila de vegades però encara molt emprat (i amb èxit) per determinades forces polítiques.

Aquests resultats no es poden interpretar de cap altre manera que decepció. Alemanya és (o era) un referent per molts, que consideràvem exemplars les seves polítiques per intentar sanar un passat sagnat, que suposà la mort de 6 milions de jueus. El desenllaç d'aquesta història no serà el mateix, però l'inici sí: La xenofòbia, recurs fàcil en una crisi econòmica important. Veurem com es desenvolupa el nus d'aquesta història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada