dijous, 14 d’abril de 2016

Més enllà del simbolisme

El Tribunal Constitucional és expert en tombar lleis catalanes, així que proposo canviar-li el nom i anomenar-lo: Tribunal de supresión de leyes aprovadas en Catalunya. Ha tornat a passar (i en van...) amb el decret de pobresa energètica, que permetia que les famílies en risc de caure sota el llindar de la pobresa, poguessin gaudir del subministrament d'aigua, llum i gas durant l'hivern. A Can TC asseguren que és discriminació amb els pobres espanyols. 

Aquesta dictamen, però, ha tingut resposta a Catalunya, de la mà de la sempre punyent Empar Moliner. L'escriptora va aprofitar la seva secció a Els Matins de TV3 per protestar en contra d'aquesta mesura. I deixà anar: Si els pobres catalans no poden escalfar-se amb calefacció per culpa del TC, ho hauran de fer amb el que tinguin més a prop, com un llibre. En aquest moment, agafa un llibre simulant que és la Constitució i el crema en un bidó.

Com era d'esperar, aquest gest ha arribat als 4 cantons de les Espanyes, i fins i tot, des de VOX, demanen 4 anys de presó per Moliner, el grup de periodistes Pi i Margall i SCC demanen que l'acomiadin de TVC, en Xavier Rius i l'E-Notícies creuen que TV3 és la nostra Telemadrid, ... I moltes altres sortides de to, habituals a les tertúlies de la caverna, és clar.

Totes aquestes opinions es fan, evidentment, fora del context en què es va produir l'acció. Els mitjans de fora de Catalunya no expliquen perquè es va fer el gest; només titules: Queman una constitución en TV3. I és clar, si això li repeteixes constantment a un senyor de Valladolid que no ha vist el vídeo i que mai ha vigut a Catalunya, s'ho acaba creient. És normal.

És francament trist que en un país democràtic no es pugui protestar contra aquelles lleis que són injustes amb les persones. Hauria de ser un símptoma de qualitat democràtica, sobretot quan s'han cremat estelades en una televisió de Madrid i tothom ha callat. La constitució, a més, no és la Bíblia. De fet, la del vídeo ni tant sols era de veritat, era de cartró pedra.

Però tot això serveix quan el dard farcit de bilis és per Televisió de Catalunya. N'estem més que acostumats a què tot el que es faci (i el que no es faci també) a TV3 sigui motiu de queixa i crítica, encara que no en tinguem ni idea. Una autèntica llàstima.

L'Empar també em trobarà al seu costat. Cremar la Constitució no és un delicte, igual que no ho és cremar l'Estatut, Menys encara quan es fa un context de protesta. Pobre la nostra democràcia, cada dia més mutilada.

Aquí encara podreu trobar el vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada