dilluns, 11 d’abril de 2016

Ni oblit, ni perdó ni justícia

La història sempre tendeix a recordar grans herois i malignes dictadors per les seves gestes, no sempre victorioses. Recordem presidents, reis, jugadors de futbol i, en casos puntuals, també persones anònimes.

És el cas d'en Guillem Agulló, un jove maulet de Burjassot, defensor dels Països Catalans. Quina va ser la seva gran gesta? Morir assassinat. Disculpin la frivolitat, però la cosa és tal com raja.

El jove Guillem es trobava un bon dia amb una colla d'amics a Montanejos (Alt Millars). Va ser quan, de sobte, un grapat de feixistes va apropar-se a ell i, davant una manifesta incredulitat, li va clavar una ganivetada que el deixà ferit de mort.

Els fets, produïts el 1993, no varen ser jutjats fins l'any 1995 a Castelló de la Plana. El dia del judici, el jutge decretà 14 anys de presó per en Pedro Cuevas, el botxí. Per desgràcia, era època de rebaixes i només en va complir 4, i amb el regal de poder-se presentar a les eleccions municipals del 2007 com a número 4 (quina coincidència) a Xiva de Bunyol per Alianza Nacional, reconegut partit demòcrata.

Amb la broma, han passat 23 anys del seu assassinat (i en passaran molts més) i encara el recordem. El recordem perquè fou un defensor de la terra, perquè era pacífic i pacifista, perquè morí assassinat per la seva ideologia i, el més greu de tot, perquè encara no s'ha fet justícia. I al pas que anem, mai se'n farà.

No en tinc cap dubte que el Guillem era una bona persona que mai va trencar un plat, per això mai he entès aquells bàrbars que coregen amb eufòria el vergonyós ¡Guillem jódete!. La història ens posarà a tots al nostre lloc. I estic convençut que serem capaços de fer-hi un lloc i recordar la figura d'un patriota antifeixista, que morí per pensar diferent en una València fosca dominada per blaverisme més ranci i anticatalà.

Malgrat passin anys i panys, ni oblidem ni perdonem. No podríem fer-ho, ja que seria una victòria dels demócratas de toda la vida. Gràcies Guillem, descansa en pau.

I com digué Obrint pas: Cap agressió sense resposta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada