dijous, 7 d’abril de 2016

Protegir el català és racisme

Durant les últimes hores està apareixent de forma molt ràpida el debat sobre quin ha de ser el model lingüístic en una futura Catalunya independent. Vaja, sembla ser que ha adquirit una magnitud tant gran com per anar a parar al Parlament.

Aquest debat arribà a la cambra de la mà de Lluís Rabell, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot el 27-S. Durant la sessió de control al President i al govern, Rabell tatxà el manifest Koiné de racista. I ho va dir un segon cop: RACISTA.

Segons ell, defensar que el català, llengua pròpia de Catalunya, tingui un ús preferent a l'administració i als serveis públics és racisme. Segons el senyor Rabell, defensar que un català pugui viure plenament a Catalunya és racista. Segons Catalunya Sí que es Pot, protegir la nostra llengua, que es troba clarament en desavantatge al nostre país, és racista.

Doncs jo dec ser un racista de cap a peus, perquè estic molt d'acord amb allò que diu el manifest Koiné. Vull que a casa meva la llengua preferent sigui la nostra, el català, i que desaparegui l'oficialitat del castellà. Deixem-nos de mitges tintes: El bilingüisme mata! Segons la Constitució, el coneixement del castellà és un deure, mentre que el del català només és un dret. Com aconseguirem així igualar les dues llengües, si només considerem important una?

I ep! La pèrdua de l'oficialitat del castellà no suposarà la pèrdua del seu coneixement. Jo seguiré parlant i entenent la llengua de Cervantes. Si hom va a Andorra, podrà ser atès en català, castellà, anglès, francès, portuguès i rus! I només és oficial la 1a llengua! I tenint en compte que el castellà encara és la llengua més parlada al nostre país, com algú pot ser tant mesquí de creure'n la seva desaparició?

És una comparació fora de test en una discussió que haurien de mantenir els filòlegs, els lingüistes i la comunitat educativa. Esperem que sigui a favor de la nostra llengua, perquè hi guanyarem tots. Parlar català no genera cap malaltia, ans el contrari, és una font de riquesa cultural molt gran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada