dijous, 5 de maig de 2016

Censura tapada amb tecnicismes

Sembla que la llibertat d'expressió no és quelcom ben vist a l'Estat Espanyol. Aquest matí, a les 10:00h, els navarresos han deixat de rebre per TDT el senyal d'Euskal Telebista (ETB), la televisió pública basca. Una televisió que arribava per 1r cop a les contrades forals el 1986 i que, des d'aquell moment, no ha fet més que rebre impediments per propiciar l'emissió en un territori on s'ha arrelat força.

El fet que ha empès al Ministeri d'Indústria a prendre aquesta decisió per la situació d'il·legalitat en què emetia, i que l'antic govern d'UPN va denunciar tot just abans de deixar el poder, sense comunicar-ho a l'executiu de Barkos.

I algú pensarà: I què hi fot un català, que mai ha vist ETB excepte quan va a Euskadi, parlant del tancament de les seves emissions a Navarra? Doncs per la senzilla raó que nosaltres també hem passat per la mateixa situació. El que viuen avui els navarresos amb ETB és el mateix que vam viure nosaltres el 2012 amb IB3, els valencians el 2011 amb tota la TVC, el 2013 amb RTVV i el 2014 amb Catalunya Ràdio; i el que van viure els balears el 2015 amb el Super3/33 i el 3/24. Qui ha oblidat les imatges de ciutadans impedint que la Guàrdia Civil tanqués TV3 a Alacant? I les manifestacions per rebre Televisió de Catalunya el 2011? Deliberats atacs contra la llibertat d'expressió encoberts de raons tècniques que cauen a trossos, perquè les hem desmuntat una pila de vegades.

No entraré a valorar ni l'audiència ni la qualitat d'ETB, ni a Euskadi ni a Navarra, perquè no en sóc espectador. Només diré que la pluralitat consisteix en tenir el màxim d'opcions possibles al teu abast, sigui quina sigui, per contrastar al màxim l'opinió de tots els sectors. Perquè suposo que, en una societat democràtica, el fet que es tanquin mitjans públics és un fet totalitari i antidemocràtic, oi?

Aquest 30 minuts és del 2011 i l'escenari és el tancament de TVC al País Valencià. Tot i així, sereveix perfectament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada