dijous, 19 de maig de 2016

De Lleida al cel

Catalunya és plena de momuments preciosos i farcits d'història i art. Ningú pot dubtar de la magestuositat de la Sagrada Família, de la grandesa de la catedral de Girona, de les impresionants pintures ruprestes d'El Cogul, de l'imperial Tarraco, el Monestir de Poblet, Montserrat, Santes Creus, el romànic de la Vall de Boí, ... El fet que tota la nostra geografia ofereixi aquest ampli ventall d'història i art fa molt difícil haver-ne d'escollir un que representi a tot el país.

Això és del tot impossible, perquè tothom sempre intenta escombrar cap a casa seva. Tot i que sempre passarà aquest fet, els catalans ens hem posat majoritàriament d'acord per escollir el millor monument del nostre país: La Seu Vella de Lleida.

Segurament que molta gent pensarà que exagero amb aquestes paraules, i potser és cert, però no puc estar-me de dir que la Seu Vella és la nostra Tour Eiffel. És un goig arribar a Catalunya per l'A-2 i veure-la presidint de forma imperial la Plana de Ponent. Quelcom que visita Lleida por comprovar que es veu des de qualsevol lloc de la ciutat. I si parlem de l'interior, també podem quedar bocabadats i fascinats en veure una catedral romànica amb les cobertes gòtiques

També, cal dir-ho, que és destacable el paper que ha tingut la Seu Vella al llarg de la història. No hem d'oblidar que fou el lloc on va ser coronat Jaume I, l'etapa en què fou La Suda i quan fou una caserna militar. És inqüestionable la seva contribució històrica, no només a Lleida, sinó a Catalunya,

Espero, també, que el fet de que el millor monument de Catalunya sigui lleidatà apugi l'autoestima dels ciutadans d'aquesta terra. Hem de deixar l'estigma: A Lleida mai s'hi fa res i no tenim res de res. Mentides com cavanes de volta. Aquest cap de setmana, per exemple, se celebra l'Aplec del Caragol, cita obligada per tots aquells que ens encanta menjar aquests animalons. Si voleu més recomanacions, us recomano que segui Lo sinyó Postu, un expert en màrqueting lleidatà. Quedareu ben convençuts, si encara no ho esteu, que Lleida és una gran terra amb una gran gent. Siquere tingués més reconeixement. Visca la Seu Vella i les Terres de Ponent!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada