dijous, 26 de maig de 2016

Tensió en defensa del banc

Tots encara recordem les imatges dels aldarulls que hi hagué al barri de Sants el 2014 pel desallotjament de Can Vies. Barricades, contenidors i unitats mòbils de TV3 cremats i cremada, ferits pels Mossos, furgonetes dels antiabalots amunt i avall pel C/Sants, ...

Després d'un parèntesi de calma durant dos anys, aquelles escenes, en menor mesura, tornen a assetjar la capital catalana.  Aquest cop no és a Sants, si no al barri de Gràcia. 

Dilluns passat, els Mossos van estar-s'hi 10 hores per desallotjar el Banc Expropiat, un centre social del barri ocupat l'any 2011 que abans havia sigut seu d'una oficina de Caixa Tarragona i, posteriorment, Catalunya Caixa. Són uns quants els veïns que es manifesten contraris al desallotjament, ja que no feien cap malt als veïns. D'altres, en canvi, es mostren més estrictes i volen que marxin. No seré jo qui jutgi les activitats del centre, però tampoc deurien ser tant terribles quan l'ajuntament de Xavier Trias els hi pagava el lloguer, uns 60.000 euros anuals.

Deixem, però, aquest debat i comentem els fets que han succeït al carrer aquestes darreres nits. A través de les xarxes s'han convocat manifestacions per demanar que s'aturi el desallotjament. Manifestacions, d'antuvi, pacífiques, però que sempre compten amb 4 que volen muntar sarau i acaben embolicant la troca de forma espectacular.

Un còctel de gent ferida, contenidors i cotxes cremats i un operatiu policial polèmic dels Mossos és el més destacat d'aquests dies. Les imatges de persones ferides i cotxes cremats són una constant amb la qual hem d'acabar. No té sentit destrossar mobilari urbà, tenint en compte que després l'haurem de pagar, i tampoc cal llençar projectils de fuam als pisos als veïns que contemplen perplexos l'espectacle.

No m'hi he mostrat mai partidari d'ocupar edificis per diversió, només per casos de necessitat extrema (com seria un desnonament), però comptant que, segons alguns veïns, feien un bon servei i l'ajuntament els hi pagava el lloguer, no entenc ara les presses per desallotjar l'edifici. El que s'hauria de fer és arribar a un consens i decidir el futur de l'equipament entre tots. Seria una solució per acabar amb la tensió d'aquests dies. Només els graciencs ho poden decidir. 


I cal també fer esmena a la cobertura informativa d'aquests dies. Sempre que hi ha incidents d'aquest tipus, s'acusa les televisions de cobrir de forma eviaixada els fets. Fins i tot, acusen TV3 de manipulació per haver fet servir imatges de Can Vies enlloc de les Gràcia a Els Matins. Des de la pública asseguren que fou un error. Podria ser que es barregessin les imatges al control de continuïtat, però té força pinta d'haver-hi interessos partidistes al darrere. Les coses, però, tampoc passen per acusar-la de ser la televisió de Convergència. De ben segur que no hi apareixerien veus favorables al Banc expropiat en aquest fictici canal.

També, però, hem de deixar treballar als periodistes. La societat catalana té dret a tenir informació de fets que poden ocórrer. També, però, hem d'aconseguir que aquesta informació sigui objectiva i veraç. I potser no caldria que els periodistes de TVC i 8TV duguessin armilla i casc per fer les connexions en directe si informessin seguint aquests paràmetres. Si no hi haguessin tantes mans pel mig...

           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada