dilluns, 6 de juny de 2016

Expandint els tentacles de La Xarxa

Malgrat tots els intents per normalitzar-lo als mitjans de comunicació de masses, tots sabem que la presència del català a la televisió és força minsa. L'oferta televisiva en la llengua pròpia de Catalunya es redueix als canals de TVC, El Punt Avui TV i el 40% (o menys) de 8TV. Una autèntica descompensació si ho comparem amb l'oferta en castellà.

Ara, no tot és tant negatiu. Hi ha un petit reducte on el català ha intentat forjar-se com a llengua preferent, que és el món de la comunicació local. Catalunya és un país amb força tradició televisiva a nivell municipal, tenint en compte que la 1a televisió local en emetre a l'Estat espanyol fou RTV de Cardedeu, l'any 1980. 

A partir d'aquí, les televisions locals han sorgit com bolets arreu del país. És molta la seva importància, ja que fan un bon servei d'informació de proximitat. Calia, però, cooperar entre elles per arribar a tots els racons del país. Fou l'any 1999 quan la Diputació de Barcelona crea La Xarxa de Televisions Locals (XTVL), preàmbul de La Xarxa de Comunicació Local, creada l'any 2012. 

Aquesta cooperació fa possible que tot Catalunya pugui gaudir de transmissions com la Patum de Berga, les diades castelleres, el Canet Rock, el Dansàneu de Lleida i el Festival Internacional de Cantonigròs de Vic, entre d'altres, fent possible que tot el públic català tingui accés a aquests continguts que, per exemple. són patrimoni de la humanitat, i no són emissions restringides a la televisió de la zona. Una bona prova d'això és que un català de Balaguer podrà seguir el Concurs de Castells de Tarragona, i un català d'Amposta la Patum de Berga a través de la seva televisió de proximitat.

L'ambició expansionista de La Xarxa és constant des del seu naixement. Bona prova d'això és la posada en marxa del canal La Xarxa Televisions, que ocuparà la freqüència 159 del dial de Movistar+. 

No és pas una mala decisió, ans el contrari, ja que permetrà fer arribar els continguts que produeixen a més públic, però esperem que aquesta fórmula (de televisió de pagament) no acabi amb l'essència de les televions de proximitat, que són una peça fonamental per entendre el panorama televisiu en català. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada