dijous, 7 de juliol de 2016

Destrucció del patrimomi local

El Prat és un poble relativament nou. Fins a finals del segle XVII no existia, cosa que fa que no tinguem restes de l'Imperi Romà, ni ermites romàniques, ni catedrals gòtiques. Ara bé, això no és sinònim de no tenir patrimoni.

Un dels símbols més representatius de la vila és el centre Artesà, un teatre i un bar que han esdevingut un dels símbols pratencs per excel·lència i un punt de trobada per a moltes generacions de la nostra ciutat.

Edifici modernista edificat l'any 1919, fou un teatre de referència per tot tipus d'espectacles i esdeveniments. L'any 1988, l'Ajuntament passà a ser-ne el propietari i, des d'aquell any, el teatre roman tancat amb pany i clau.

Ara, l'Ajuntament va decidir presentar un seguit de projectes per veure què s'havia de fer amb el teatre, si fer-hi una rehabilitació o fer-ne un de nou, radicalment nou. Cal dir, també, que bona part del jurat que va triar el projecte eren membres del consistori municipal.

Sense participació ni consens, va guanyar el projecte Històries, que pretén enderrocar l'actual teatre i aixecar-ne un que sigui radicalment nou, sense consens ni participació veïnal, de forma completament unilateral. Qui es creu la ciutadania per decidir sobre el futur d'un patrimoni del poble?

Però un dels majors despropòsits de tot aquest merder el trobem en la hipocresia dels regidors de l'equip de govern. En una entrevista al Periòdic Delta, el regidor de cultura, David Vicioso, declarà que en cap moment s'havia platenjat això com un procés de participació, i la regidora d'Urbanisme, Alba Bou, declarà al Telenotícies de TV3 que s'han consensuat els usos amb les entitats locals i s'ha fet el procés de participació (vegeu crònica). És la viva imatge del despostime il·lustrat, ja que en cap moment s'ha consensuat res amb ningú, ni tant sols amb els veïns afectats!


I encara quedava la cirereta del pastís. El ple del juliol tractà aquest afer a l'última moció, i van quedar retratats. Gràcies als vots contraris d'ICV-EUiA i PSC (equip de govern), PP i Se Puede (que va acusar la plataforma de politització), els vots favorables d'ERC, CDC, Guanyem i dos regidors no adscrits i l'abstenció de C's, l'Artesà anirà avall.

No podem permetre la xuleria amb la qual ICV s'ha mogut en aquest afer durant tot aquest temps. És inadmissible que s'enganyi als ciutadans d'aquesta manera tant barroera. No podem tolerar que el nostre patrimoni vagi avall per afavorir interessos urbanístics d'un arquitecte molt amic del govern municipal. Ni podem ni volem, i seguirem treballant per evitar que se segueixi destruïnt el patrimoni del Prat (de masies no en queda ni una) i ens ho canvïin per una ciutat artificial. És per això que cridem amb vehemència: No a l'enderroc! Salvem l'Artesà!

Podeu veure el debat de la moció a partir del minut 2:00:24

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada