diumenge, 17 de juliol de 2016

Fracàs del cop d'estat. Victòria de la democràcia?

La nit i matinada del 15 i 16 de juliol no serà fàcilment oblidada pels turcs i les turques. La nit en la que un grup de militars decidí pendre el poder per les armes, i enderrocar un govern, mal que ens pesi, triat pels ciutadans d'aquell país.

Fou un cop al més pur estil del segle passat. Ja no té sentit ocupar la seu de la televisió pública per aturar la informació. La gent disposa de múltiples recursos per accedir a allò que vol saber amb gran inmediatesa, així com tampoc és gaire útil treure els tancs a les carreteres. La gent ha perdut la por, i bona prova és que hi puguins als tancs com si res.

L'objectiu d'aquest cop d'estat era el d'enderrocar el govern d'Erdogan, un govern votat per la majoria absoluta dels electors turcs. I partint amb aquesta premisa, era força evident que, tard o d'hora, fracassaria. I, evidentment, el cop va resultar un fracàs. Després de 6 hores de control militar, el Primer ministre turc anuncia el fracàs del cop i Erdogan anuncia una forta repressió cap als instigadors de l'acció.

No és el primer cop que passa un fet d'aquestes característiques a Turquia. D'ençà el 1960 hi ha hagut 5 cops d'estat, cosa que incita a creure que hi ha massa inestabilitat en un país tant estratègic. tenint en compte que és un pont crucial entre Europa i Àsia.

És cert que la gent ha sortit al carrer per defensar l'ordre constitucional i un govern democràticament escollit per ells, però hi tinc reticències a l'hora de creure que és una victòria de la democràcia turca. Erdogan ha sigut triat pel poble, cert, però un president que prohibeix les xarxes socials i ataca indiscriminadament el poble kurd no és gaire demòcrata, diguem-ne.

Un president que intervé la redacció d'un diari que no li és amic no és pot considerar garant dels valors democràtics. La pregunta que em faig és: Millor això que un govern militar? Potser sí, però jo no hi sé trobar les diferències entre un govern militar i l'actual govern d'Erdogan.

El balanç és molt negatiu: Més de 200 morts i 1.154 ferits. El govern ja ha anunciat una purga a l'exèrcit i els magistrats.La fotografia que acompanya aquest article és del Diari ARA, i el vídeo és la crònica del Telenotícies de Televisió de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada