diumenge, 10 de juliol de 2016

La mutació de Convergència

Després d'un feixuc cap de setmana de votacions, un grapat de persones han decidit posar punt i final a Convergència Democràtica de Catalunya. Aquell partit que Jordi Pujol fundà de forma clandestina a Montserrat aquell llunyà 1974, el que fou el pal de paller del país, ha passat a la història. Els nombrosos escàndols que assetjaven la formació la van deixar tocada de mort i els seus antics militants avui ho han certificat.

Igual que de la sang del drac que matà Sant Jordi sortí una bella rosa, de la mort de CDC n'ha sortit una nova formació política, amb nou nom, cares noves i quedant-se amb el millor de l'antic partit, però deixant de banda els tics del passat, aquells que van matar l'antic partit.

Congrés iniciat amb força controvèrsia. Els noms presentats divendres al vespre (Més Catalunya i Catalans convergents) no van agradar gens als militants, que van acabar escridassant en Jordi Cuminal, cap de campanya de DiL el 20-D i de CDC el 26-J. Al matí de dissabte, ja hi havia una comissió pensant nous noms, una mica més digeribles que les dues primeres opcions.

Dissabte, més polèmica. Saltava la notícia de què la nova CDC apostava per termes com república i independència, però deixant de banda la DUI. Sembla que no va agradar a diversos militants, i en poca estona ja teniem una rectificació.

I avui era el dia D, el dia en què tot torna a començar. Els noms presentats a votació eren: Junts per Catalunya, Partit Demòcrata Català i Partit Nacional Català. Noms destacats de la formació, com Josep Rull, Santi Vila i Ferran Bel apostaven per la 2a opció, tot i que Artur Mas i Carles Puigdemont preferien la 3a. He de dir, però, que jo també m'hagués decantat per la 2a, ja que Partit Nacional sembla que denomini l'únic partit existent al país (cosa que, afortunadament, no passa) i té una retirada al francès ultradretà Front Nacional de Marine Le Pen.

A les 11:45h, bomba informativa: La majoria d'assistents al congrés voten a favor del Partit Demòcrata Català. Convergència, ja enterrada, donava pas al nou PDC, que portarà alguns litigis amb Demòcrates de Catalunya, els independentistes escindits d'Unió Democràtica.

Des de les antípodes ideològiques, celebro la creació d'aquest nou partit i li desitjo encerts (tot i que dubto que l'arribi a votar). Ara bé, considero que, més que una refundació/recreació, és una mutació de la CDC de tota la vida. Encara és molt d'hora per fer aquestes afirmacions, però no vulguis esperar molts canvis d'un partit que tindrà a la direcció a Artur Mas i Neus Munté. Aquest procés m'ha recordat, més que la creació d'un nou partit, al canvi d'Alianza Popular a Partido Popular a Espanya i el de l'UMP a Les Repúblicains a França. Nom i eslògan nou, però mateixes cares i mateixes polítiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada