dijous, 1 de setembre de 2016

La fartada dels déus castellers

Per a qualsevol casteller, veterà o novell, Sant Fèlix és sinònim d'excel·lència castellera. La diada que cada 30 d'agost se celebra a la mítica Plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès, la més castellera, en el marc de la Festa Major de la ciutat, la més típica; és el perfecte aparador per mostrar el talent, l'esforç i el savoir faire de les colles més selectes del país.

Els convidats éren els mateixos de l'any passat, i novament éren convidats excepcionals: Minyons de Terrassa, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves dels Xiquests de Valls, acompanyats dels amfitrions, els Castellers de Vilafranca.

Fins fa poc, Sant Fèlix era la diada perfecte per estrenar grans castells, especialment el 3 de 10 amb folre i manilles. Aquest any, Vilafranca i Colla Vella ja l'havíen dut a plaça (2 per part dels Verds; Vilanova i L'Arboç; i una els rosats; al Firagost de Valls). Les mirades, doncs, se centraven en el 4 de 10 amb folre i manilles, el colós castellers que, de moment, només els Minyons de Terrassa han aconseguit descarregar.

Analitzem la diada colla per colla, i començarem pels encarregats d'obrir plaça: Els Minyons de Terrassa. Els egarencs, repetint la èpica fita de l'any passat, van decidir obrir plaça amb el 3 de 10 amb folre i manilles, el primer de la temporada. El castell, tot i la tremolor, va pujar decidit i l'enxaneta féu l'aleta. Durant la descarregada, amb la sortida del pis de dosos, els quarts no vàren poder aturar les constants revincades i el castell quedà carregat. 
A la 2a ronda, van decidir tirar un 5 de 9 amb folre, castell que encara no havíen dut a plaça aquesta temporada i que dominen força. Castell descarregat només amb algun petit problema durant la sortida de la canalla. 
A la 3a ronda, un còmode 2 de 9 amb folre i manilles va servir pels malves per redreçar una diada que no havia començat com ells volien. 
Com a cirereta del pastís, un espadat de 7 amb folre.

La següent colla en actuar era la Colla Vella. Els rosats han mantingut un pols molt intens amb els Verds durant tot aquest tram de temporada, i aquesta era la diada per demostrar qui vol liderar el món casteller. A la 1a ronda, 3 de 10 amb folre i manilles decarregat. El castell l'han suat més durant la carregada, però ha mostrat una gran solvència durant la descarregada.
A la 2a ronda era l'hora d'atacar el 4 de 9 net, el castell total. Els vallencs l'han plantat de forma extraordinària, tant a la carregada com a la descarregada, fet que ha provocat una gran ovació per part de la plaça. 
Enduts per l'eufòria, els de Manel Urbano van atrevir-s'hi amb el 4 de 10 amb folre i manilles, però la construcció s'esfondrà amb els quints col·locats, sense sonar gralles. No quedà ni en intent.
A la ronda de repetició, i sense cap mena de dificultat, els rosats descarregaren un 4 de 9 amb folre i pilar (nomenclatura vallenca a l'hora d'anomenar l'agulla) que tenen més que après.
Per tancar l'exhibició, un Pilar de 8 amb folre i manilles amb el dubte si quedà carregat. La caiguda fou destacable.

La Colla Joves, nogensmenys, volia reivindicar-se, i caram com ho va fer. Va començar l'actuació amb un treballat però ben executat 2 de 9 amb folre i manilles, el 6è de la seva història.
A la 2a ronda, els vermells van apostar pel 4 de 9 net, castell que no carreguen des de Santa Úrsula de 2014. Va pujar amb problemes, però els vallencs van carregar la construcció, demostrant que la Joves sempre hi és, disposada a fotre un cop de puny quan ningú s'ho espera.
A la 3a ronda, i no prou comformes encara, tiraren un 5 de 9 amb folre. La pujada fou correcte, però els pisos superiors, especialment el de sisens, perdien la mida. L'ovació de la plaça després de les dues aletes ha esperonat els diables vermells per defensar una estructura tocada, que s'ha saldat amb la super catedral descarregada.
Per acabar l'actuació, la Joves tirà un Pilar de 5.

I, malgrat ser els últims, els Castellers de Vilafranca van tornar a demostrar que poden mantenir l'hegemonia que fa tants anys que mantenen al món casteller. Presionats per Minyons i Vella, però seguint el guió previst, els de Toni Bach obriren plaça amb un 3 de 10 amb folre i manilles que només ha patit una mica durant la descarregada.
La 2a ronda era la més esperada, la del 4 de 10 amb folre i manilles. Amb un peu desmuntat, manilles i quarts no van saber trobar el seu encaix. Amb els dosos a l'alçada de quints, el castell s'ensorra.
Més van complicar-se les coses quan la canalla féu baixar un 3 de 9 amb folre i agulla, castell que, tot seguit, descarregaren amb solvència.
Tot seguit, els Verds decideixen jugar-s'ho tot amb el 4 de 10 amb folre i manilles. Aquest cop, amb els quarts un pèl oberts, les manilles han suportat millor el castell. La feblesa es notava més encara amb els dosos col·locats. Malgrat tot, la canalla pujà ràpid i féu possible la carregada in extremis, desfermant l'eufòria entre els vilafranquins.
Per arrodonir la diada, i apuntar-se la millor actuació de la jornada, van tancar plaça amb un tranquil espadat de 8 amb folre i manilles.

El nivell assolit els darrers anys ha permès que, temporada rere temporada, aconseguim veure extraordinàries diades com la de Sant Fèlix 2016. N'estic més que convençut que aquesta no serà la millor actuació de la història, ja que encara queden fites importants com Santa Tecla a Tarragona, Santa Úrsula a Valls, Sant Narcís a Girona, Tots Sants a Vilafranca i la diada dels Minyons de Terrassa, més el Concurs de Castells a la Tàrraco Arena; on, de ben segur, s'igualarà o superarà aquest nivell.

Els castellers en general només podem estar agraïts per actuacions com les d'ahir. Tots xalàrem amb l'execució d'aquests castells d'extrema dificultat, i vull mostrar l'orgull i l'honor de poder-la haver viscut al peu del canó. Diades com les d'ahir fan gran tot el món casteller. Podem estar agraïts als Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Vella i Colla Joves dels Xiquets de Valls per diades d'aquest calibre. Cada cop toquem més el cel amb la mà.


La fotografia que acompanya aquest article és un fotomontatge dels Capgrossos de Mataró, i el vídeo és un resum del Diari ARA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada