dilluns, 12 de desembre de 2016

Errar a l'hora d'apuntar l'objectiu

Els estira-i-arronsa entre la CUP i Junts pel Sí han esdevingut la tònica habitual d'aquesta curta legislatura. L'enèssima polèmica que enfronta el partit anticapitalista amb la coalició independentista ha estat la detenció de 3 dels 5 acusats per cremar fotografies de Felip VI i fulls de la Constitució de 1978 al Born de Barcelona, un cop llegit un parlament i acabada la marxa que havia convocat l'esquerra independenstista la passada Diada.

La polèmica no és la detenció en sí, sinó qui l'ha realitzat. Sí, l'han dut a terme els Mossos d'Esquadra, igual que va passar a Berga. Els motius, a més, són els mateixos, ja que els acusats van negar-s'hi a declarar a l'Audiència Nacional. La policia catalana els durà a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca i, dimarts a les 9 del matí, declararan davant del jutge Fernando Andreu.

Un cop poduïts els fets, bona part de la plana major de la CUP ha sortit apuntant un sol objectiu: El conseller Jordi Jané. L'acusen de botiflerautonimista i estar al servei de la policia i la justícia espanyola, que actuen contra el procés. És més, la regidora de Barcelona Maria José Lecha ja n'ha demanat la dimissió i/o el cessament del titular d'Interior.

Una cosa ha de quedar prou clara, i és que no podem barrejar naps i cols. No puc negar que la detenció dels acusats per part dels Mossos no és gens estètica i pot generar certes contradiccions per part d'alguns dirigents del govern i de Junts pel Sí, però tampoc podem situar els funcionaris de la Generalitat al centre d'un debat purament polític. No podem posar en dubte el pa de cada dia dels treballadors públics per afers que afecten els partits i els seus posicionaments.

La CUP, a més, defuig del centre del debat quan apunta indiscriminadament a Interior, i és l'atemptat a la llibertat d'expressió. És completament anacrònic intentar jutjar algú per la crema d'una fotografia i/o una bandera. No ho defenso, però crec que entra dins del marc de la lliure i legítima opinió de cadascú.

Al procés encara li queden camins per recórrer, i aquesta no serà la única polèmica semblant a l'avui que veurem. Encara queden d'altres encausats: Carme Forcadell, Joan Coma, Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs. Esperem que no siguin detinguts per defensar una ideologia legítima, més enllà del debat sobre qui procedeix a la detenció. I si aquest darrer aspecte és inevitable, esperem que ni els Mossos ni Interior siguin al centre de l'huracà.

Aquí podeu recuperar la reacció de la CUP a la detenció dels encausats. 7 diputats de la formació han estripat fotografies del rei Felip VI a la sala de premsa del Parlament de Catalunya:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada