dissabte, 31 de desembre de 2016

Rumb decidit a un RUI incert

Com és habitual, mai perdo l'ocasió d'escoltar l'al·locució del President de la Generalitat per Cap d'any, moment de fer balanç i marcar les línies dels propòsits pels nous mesos que s'atancen.

Aquest any, però, una qüestió tan simple com el fet de ser a Londres durant l'emissió del missatge no em va permetre seguir-lo per televisió, com hagués volgut. Afortunadament, l'aplicació de TV3 es va comportar i em va deixar seguir el primer missatge de Cap d'any de Carles Puigdemont com a cap de l'Executiu. Aquí en va la valoració:

Al missatge vam veure un President d'allò més que decidit per fer el RUI aquest 2017: L'any que ve serà, doncs, clau per al futur d'aquest país perquè els catalans i les catalanes decidirem lliurement el nostre futur en un referèndum legal i vinculant. Això mateix digué Artur Mas sobre el 9-N, i miri com va acabar...

La nul·la voluntat de diàleg del govern espanyol, encara que ara facin veure que sí, no permetrà la cel·lebració d'un referèndum vinculant, President. Bé, si proclamessim la República abans si que podria ser vinculant!

Mai negaré que aquest procés ha d'acabar allà on va començar: A les urnes, però seguint el programa de Junts pel Sí, és a dir, referèdum sobre la constitució catalana el juny de 2017 i proclamació de la República. El RUI no apareixia al full de ruta, i tant el govern com els partits com la societat civil independentista se l'han empassat de ple.

Tampoc fan gaires esforços per parlar sobre com serà el referèndum. Sobre quines lleis es regirà? Què farem quan el tombi el TC? Reutilitzarem les urnes del 9-N? Ningú respon a aquestes preguntes. De fet, per no saber no sabem ni quan es farà. El govern i la CUP apunten cap a la segona quinzena de setembre, mentre que els comuns (no massa entusiastes) no volen marcar terminis.

No dic que l'executiu català no parli d'independència (després del brutal zasca del vicepresident Junqueras a Xavier Rius), però tampoc podem negar que el full de ruta s'ha canviat de dalt a baix i que poc s'hi assembla al del 27-S. Amb quin objetiu, President? Per acostar-se als comuns, que han demostrat per activa i per passiva que no tenen cap interès en l'organització de cap referèndum?

No sé com acabarà tot això del RUI, però no en tinc masses esperances. Tan de bo m'equivoqui realment pugui ser vinculant. Això no serà motiu, però, per deixar de criticar el fet que el goverm s'ha saltat de ple el mandat sorgit de les darreres eleccions plebiscitàries.

Per acabar, destacarem el seguiment del missatge: 269.000 catalans, un 12,1% de quota de pantalla, el van seguir per Televisió de Catalunya. Aquí en teniu la transcripció i el vídeo. Salut i república pel 2017!
         
           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada