dissabte, 10 de desembre de 2016

Saltar-se (o desconèixer) les lleis del periodisme

En aquest bloc he parlat molts cops de la decadència del periodisme, però, desgraciadament, sembla ser que aquesta professió mai veu un final a un pou sense fi pel qual va caient en picat.

Un exemple que m'afecta de prop fou el passat 25 de novembre, quan El programa de Ana Rosa de Telecinco va emetre un reportatge sobre el barri de Sant Cosme.

La cadena de Fuencarral, que ens té acostumats a xous completament buits de contingut i a un ''periodisme'' superficial i groc, no va decebre i va complir amb totes aquestes característiques amb un reportatge completament esbiaixat i manipulat sobre Sant Cosme, uno de los barrios más peligrosos de España. Cal començar preguntant-se com van arribar al barri si ni tant sols saben situar El Prat al mapa, ja que senyala una pista de l'aeroport, no el nucli urbà.

Un cop al barri, les imatges foren d'un indret on no hi regna la llei sinó el desgovern absolut. Carros de supermercat amb galls tirats pel terra, guerra entre clans, amenaces de mort als periodistes i molta por entre els veïns, tot això acompanyat d'una música terrorífica de fons. Per rematar el reportatge, gràfic per situar on s'hi troben els dos clans (sólo les separan dos calles) i entrevista al clan de los Echepares, assegurant que hay que cortar cabezas, manos y orejas por faltar a la ley gitana. 

La imatge que s'hi mostra és el resultat d'una mala estigmatització i un desconeixement total del barri. No podem negar que Sant Cosme fou un focus conflictiu els anys 80 i 90, cert, però avui en dia és un barri tranquil i obert a tothom, especialment gràcies a les associacions que, des de fa molts anys, treballen per acostar el barri i els seus ciutadans a tothom (és a dir, que no sembli un gheto). Tota la feina de tants i tants anys queda absolutament tacada per uns brètols amb càmera i micròfon.

El més greu, però, és que l'Ajuntament del Prat segueixi mostrant-se passiva davant aquest escàndol. Hauria d'interposar una demanda a Mediaset España, Ana Rosa Quintana i Miquel Valls (qui signa la crònica) per danys i prejudicis al barri i, de retruc, a tot el municipi. Sembla que al consistori ja li vagi bé aquesta situació.

Convido a tothom a fer un passeig pel barri i veurà com no hi té res a veure amb el que s'hi mostra. Sant Cosme ha canviat. El passat és passat, però toca mirar al futur. Crec que tots mereixem una segona oportunitat. No entenc perquè no la podria tenir aquest barri.

Reportatge de Telecinco 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada