dilluns, 5 de desembre de 2016

Un projecte cada cop més aflebit

Després de l'auge del feixisme i el final de la II Guerra Mundial, a Europa hi havia certes persones amb la voluntat d'unir els països del vell continent i acabar amb les disputes que tant sovint enfrontaven nacions veïnes però enemigues.

Quan falta poc pel 60è aniversari del Tractat de Roma, aquells valors que convertien la Unió Europea en un projecte envejable arreu del món cauen per tot arreu. La defensa dels drets humans s'ha substituït pel proteccionisme i els valors democràtics es canvien per duresa i populisme,

Aquest cap de setmana, Europa n'ha rebut una de freda i una de calenta. A Brussel·les respiraven tranquils després de veure com Alexander Van der Beller s'imposava a Norbert Hofer a Àustria, després d'un procés electoral impugnat a principis d'aquest any per irregularitats. Tot i que la presidència de la República Federal d'Àustria és un càrrec purament representatiu, hagués suposat un cop fort si Hofer s'hagués imposat, tal com indicaven les enquestes (novament han fallat).

Però des d'Itàlia arribava la mala cara de la jornada després de veure com Matteo Renzi ha perdut amb contundència el referèndu sobre la reforma de la Constitució. Els italians han dit un ''NO'' com una casa de pagès al projecte de Renzi i ell ha anunciat que plega. Aquest resultat dóna ales als populistes de la Lliga 5 Estrelles i a l'extrema dreta de La Lliga Nord. Poca broma, que d'aquí no massa podriem parlar del Brexit a la italiana.

A Àustria han salvat els mobles, però el ''NO'' d'Itàlia i el Brexit posen contra les cordes el projecte europeu. Cal recordar també que el 40% de ciutadans del país del Füher votaren l'extrema dreta. I a França el Front Nacional no para de créixer, ... Sens dubte, cal una reconsideració del projecte europeu per fer-lo atractiu als seus ciutadans. Si no, seguirem veient com aquests partits pugen i pugen i, d'aquí no massa, controlaran les cancelleries més importants d'Europa. No podrem dir que no estavem avisats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada